Džonson: Karantin stanovništva u Engleskoj trajaće do 2. decembra

Džonson: Karantin stanovništva u Engleskoj trajaće do 2. decembra

Novi karantin stanovništva koji od sutra stupa na snagu u Engleskoj zbog epidemije korona virusa, „automatski“ će biti završen 2. decembra, izjavio je danas britanski Boris Džonson).

„Te jesenje mere u sklopu borbe protiv porasta broja zaraženih korona virusa automatski se završavaju 2. decembra“, rekao je Džonson u Predstavničkom domu parlamenta u kojem mnogi članovi vladajuće Konzervativne stranke ne gledaju blagonaklono taj drugi karantin.

Britanski premijer je izrazio nadu da će posle ukinutog karantina zemlja ponovo funkcionisati sa otvaranjem preduzeća i prodavnica uoči Božića. „Ali je za to potrebno da svako od nas uloži napore kako bi se smanjio porast obolelih od korona virusa. Apsolutno ne sumnjam da to možemo da postignemo“, dodao je Džonson.

Za razliku od prethodnog karantina, škole, univerziteti, gradilišta i proizvodnja će nastaviti da rade.

Kafei i restorani će moći da nude samo hranu i piće za poneti, sve prodavnice od sekundarnog značaja će biti zatvorene, a ljudi će moći da napuštaju kuće iz veoma ograničenog broja razloga, medju kojima je i fizička aktivnost.

Džonson je ranije izrazio nadu da će niz regionalnih mera biti dovoljan za obuzdavanje virusa, ali su naučnici koji savetuju vladu prognozirali da će trenutnim tempom kapaciteti bolnica uskoro biti potpuno popunjeni.

Broj zaraženih korona virusom u Velikom Britaniji je prešao jedan milion.