Dvadeseta godišnjica demokratskih promena protiče bez velike pompe

Dvadeseta godišnjica demokratskih promena protiče bez velike pompe

Sutra se navršava 20 godina velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića, ali za razliku od nekih ranijih okruglih datuma, ovaj put će godišnjica demokratskih promena u Srbiji biti obeležena znatno skromnije, tek uz poneku novinarsku tribinu.

Prema najavama koje su do sada stigle u redakcije, dvadeset godina od 5. oktobra 2000. godine ovaj put biće obeleženo samo u Nišu, gde se održava tribina na tu temu u organizaciji novinara i urednika lokalnih i nacionalnih medija.

U prostorijama Siti smart radija u najvećem gradu na jugu Srbije biće održana tribina „Peti oktobar 20 godina kasnije“.

Pre dvadeset godina, u Beogradu su tog dana održane velike demonstracije zbog toga što je predsednik SRJ Slobodan Milošević odbio da prizna rezultate na predsedničkim izborima, na kojima je 24. septembra izgubio od kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Nakon 20 godina, DOS odavno ne postoji, Koštunica je u političkoj penziji, a tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u zemlji.

Tadašnji ministar informisanja u Vladi Srbije Aleksandar Vučić je aktuelni predsednik, potpredsednica tadašnje savezne vlade Maja Gojković do skoro je bila predsednica Skupštine Srbije, bivši istaknuti član JUL-a Aleksandar Vulin je ministar odbrane, dok je portparol SPS Ivica Dačić ministar spoljnih poslova.

U medjuvremenu, njima su se u donjim ešalonima vlasti pridružili i pojedini istaknuti funkcioneri partija koje su oktobru 2000. godine činile DOS.

I dok se Koštunica sam povukao iz politike, drugi lider DOS-a Zoran Djindjić je kao premijer Srbije ubijen 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade.

Slobodan Milošević umro je 2006. godine u haškom zatvoru, gde je bio pritvoren zbog sudjenja za ratne zločine, a njegova supruga i bivša predsednica JUL-a Mirjana Marković umrla je u Rusiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *