Danas objavljivanje dobitnika Nobelove nagrade za fiziku

Danas objavljivanje dobitnika Nobelove nagrade za fiziku

Švedska Kraljevska akademija objaviće danas u Stokholmu dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, čime se nastavlja sezona Nobelovih nagrada.

Nobelovu nagradu za fiziku prošle godine su dobili naučnici Džejms Pibls (James Peebles), Mišel Mejor (Michel Mayor) i Didije Keloz (Didier Queloz) za nova shvatanja strukture i evolucije svemira.

Polovina nagrade pripala je Piblsu (1935) sa Univerziteta Prinston u SAD „za teorijska otkrića u fizičkoj kosmologiji“. Drugu polovinu podelili su švajcarski naučnici Mejor (1942) i Keloz (1966), za otkriće egzoplanete.

Po tradiciji, u ponedeljak se saoštava ime dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, u utorak za fiziku, u sredu za hemiju, u četvrtak za književnost a u petak za mir. Ime dobitnika nagrade za ekonomiju se uvek na kraju saopštava, narednog ponedeljka.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *