Bajden osvojio Arizonu, jednu od ključnih država, i umanjio Trampove šanse

Bajden osvojio Arizonu, jednu od ključnih država, i umanjio Trampove šanse

Predsednički kandidat demokrata Džozef Bajden pobedio je predsednika SAD Donalda Trampa u Arizoni, jednoj od ključnih saveznih država, čime ga je udaljio od reizbora.

Posle gubitka Arizone, Trampu je za ostanak u Beloj kući potrebna pobeda u četiri od preostalih pet ključnih država, medju kojima su Džordžija, Severna Karolina, Pensilvanija, Mičigen i Viskonsin.

U svih pet država Tramp i Bajden vode neizvesnu trku, a pobednik se ne zna zbog velikog broja neprebrojanih listića pristiglih poštom.

Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

Kandidat koji pobedi u jednoj saveznoj državi „dobija“ sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

Uz Arizonu, koja nosi 11 elektora, Bajden je pobedio i u Mejnu, gde je obezbedio tri od četiri elektorska glasa, dok poslednji još nije dodeljen.

Bajden sada ima 238 elektora, a Tramp 213. Za pobedu na izborima potrebno je da kandidat osvoji 270 od 538 elektora.