Vučić: Situacija u BiH ozbiljna, apelujem na mir

Vučić: Situacija u BiH ozbiljna, apelujem na mir

Predsednik Aleksandar Vučić ponovo je apelovao na mir u BiH, uz ocenu da je situacija u toj zemlji „mnogo ozbiljna“ i bilo kakvi sukobi ne bi doneli ništa dobro nikome, i poručio – ako u tome ne uspemo bićem krivi i jedni i drugi.

Vučić je ne kometarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića, da zvaničnici Republike Srpske ne bojkotuju institucije BiH, već su želeli ranije da odu na godišnji odmor, rekao da se uvek plaši kada se u ovako važnom poslu, kako kaže, suočite sa nečim što se naziva „nepodnošljiva lakoća neodgovorosti“.

Predsednik Srbije rekao je da je Beograd obavešten i da prati dešavanja u Bosni i Hercegovini uz poruku da Srbija ne može da ostavi Republiku Srpsku bez podrške u ekonomskom i svakom drugom pogledu, kao i da će izaći sa predlogom kako da u budućnosti vodimo dijalog sa Bošnjacima.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara o tenzičnoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon što su predstavnici Republike Srpske napustili institucije BiH zbog inicijative odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se u krivični zakon u toj zemlji uvede zabrana i kažnjavanje negiranja genocida.