Vučić razgovarao sa Čen Bo o strateškoj saradnji i projektima

Vučić razgovarao sa Čen Bo o strateškoj saradnji i projektima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorkom Kine Čen Bo o strateškoj saradnji između dve zemlje, kao i o postojećim i novim infrastrukturnim projektima, istakavši da je Kina do sada isporučila tri miliona vakcina kompanije „Sinofarm“, čime je Srbija uspela da imunizuje veliki broj građana i sačuva mnoge živote.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Vučić i Čen Bo razmotrili su i detalje u vezi sa komercijalnim ugovorom za izgradnju deonice auto-puta od Požege do Boljara, koja predstavlja izuzetan izazov za građevinare budući da će biti duga 107 kilometara i da će imati 97 mostova i veliki broj tunela.

Razgovarali su i o novim infrastrukturnim projektima poput izgradnje Sektora C beogradske obilaznice na auto-putu E-70/E-75 na deonici Bubanj Potok–Vinča–Pančevo, kao i o izgradnji koridora Požarevac-Gradište-Golubac. Vučić je, kako je saopšteno, izrazio očekivanje da će doći i do novih investicija poput projekata kao što su HBIS u Smederevu, Ziđin u Boru, Šangdong Linglong u Zrenjaninu, Mint Automotiv u Loznici i Meitu u Obrenovcu.

Posebna tema razgovora, dodaje se, bio je i „jedan od najvećih komunalnih infrastrukturnih projekata revitalizacije i izgradnje kanalizacione mreže sa fabrikom za prečišćavanje otpadnih voda u 65 lokalnih samouprava u Srbiji, čime će se u značajnoj meri odgovoriti na ekološke izazove, ali i unaprediti kvalitet života građana Srbije“.

Ambasadorka Čen je navela da će se izuzetna saradnja Srbije i Kine nastaviti još intenzivnijim tempom, te da će fokus obe zemlje ostati na borbi protiv pandemije i na ekonomskom rastu, kao i na infrastrukturnom i ekonomskom povezivanju kroz veliki broj inicijativa i projekata.

„Vučić je još jednom zahvalio ambasadorki Čen Bo na spremnosti da redovno razgovara o daljem unapređenju saradnje između Srbije i Kine i izrazio uverenje da će predsednik Kine Si Đinping ponovo posetiti Srbiju čim to uslovi budu dozvolili, te da će ta poseta još jednom potvrditi snagu prijateljstva i međusobnog uvažavanja Srbije i Kine“, navodi se u saopštenju.