Vučić: Nisam još dobio nijednu reakciju na govor u Njujorku, Guteres razume i poštuje poziciju Srbije

Vučić: Nisam još dobio nijednu reakciju na govor u Njujorku, Guteres razume i poštuje poziciju Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da još uvek nije dobio nijednu reakciju na svoj govor na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ističe da je imao dobar sastanak sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom i da ga je upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji. Guteres razume i poštuje poziciju Srbije, naglašava Vučić.

Aleksandar Vučić je, nakon što se obratio na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija , rekao novinarima u NJujorku da je imao dobar sastanak sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom i da ga je upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

„Imali smo dobar sastanak, generalni sekretar Antonio Guteres izuzetno poštuje Srbiju i razume poziciju Srbije. Mi smo mu zahvalni što je uvek pokazivao poštovanje prema našoj zemlji i što ističe njenu važnost na Balkanu i u Evropi i poštovanje principa na kojima počivaju UN“, rekao je Vučić.

Naglasio je da će Srbija podržavati Guteresovu agendu reformi Ujedinjenih nacija.

„Mi smo rekli da ćemo podržavati njegovu agendu reformi Ujedinjenih nacija u budućnosti i da smo izuzetno zahvalni za svaki doprinos koji je do sada pružio ostvarivanju pricipa Ujedinjenih nacija i izgradnji mira širom sveta“, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao i da je u NJujorku imao nezvanične susrete sa predstavnima Sjedinjenih Američkih Država kojima je, kako kaže, iskazao svoju ogromnu zabrinutost zbog mogućih budućih događaja na KiM.

„Imao sam i nezvanične susrete sa mnogim predstavnicima SAD, o tome ne želim javno da govorim i njima sam izrekao i iskazao svoju ogromnu zabrinutost, pomalo i strah zbog mogućih budućih događaja na KiM, jer sve ono – i datume kako biraju, i sve što rade, i jezik koji koriste, pretnje koje izgovaraju, hapšenja naših ljudi svakoga dana, čini mi se jasno i nedvosmilseno govori kakve su Kurtijeve namere. To je najvažnije“, rekao je Vučić novinarima u NJujorku.

Na pitanje novinara o reakcijama na njegov govor u NJujorku, predsednik Srbije je rekao da zvaničnici verovatno sada između sebe pričaju kako je zaostao u prošlosti i šta nije smelo da se izgovori.

„To sve misle i male zemlje. Sada verovatno kažu da je bio jedan i izgovorio je u ime svih njih. Niko mi nije rekao da sam bio oštriji niti očekujem da će neko to da mi kaže“, rekao je Vučić.

Najavio je da ide na sastanak sa potpredsednikom Kine Hanom Žengom, a zatim sa Miroslavom Lajčakom, nakon čega, kako je rekao, ima nastup na američkim medijima, gde će videti i „prijatelje iz Republikanske stranke“.