Vučić: Nikada neću potpisati nijedan dokument koji bi bio štetan po Srbiju

Vučić: Nikada neću potpisati nijedan dokument koji bi bio štetan po Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da neće priznati nezavisnost Kosova, ni porsredno ni neposredno, ni direktno ni indirektno, niti će potpisati bilo kakva dokumenta štetna po Srbiju, ili bilo šta što bi moglo da doprinese rušenju integriteta države ili da je zauvek ograniči na nešto što nije Republika Srbija, već mnogo manja teritorija. Vučić je tako odgovorio na pitanje poslanika Vladete Jankovića.

Janković ga je pitao da li je moguće da se Skupština na neki način uključi u rešavnje problema KiM, da li je tačno da je u poslednjem razgovoru sa Aljbinom Kurtijem usvojio njegov uslov da se razgovara na bazi reciprociteta, te da mu objasni šta znače pojmovi sveobuhvatna normalizacija, međusobno obavezujući sporazum ili „model dve Nemačke“, jer sve to, po njegovom uverenju, znači priznanje Kosova, makar se ono ne pominjalo eksplicitno.

Vučić je rekao danas u Skupštini, odgovarajući na izlaganja narodnih poslanika, da povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova predstavlja način da se očvrsne pregovaračka pozicija i najavio da će Srbija na tome nastaviti da radi.

„To nije fudbalska utakmica u kojoj uspevate nešto da izgurate, već time pokušavate da očvrsnete pregovaračku poziciju. Jasno je da u zapadnim zemljama nećemo moći da promenimo mišljenje. Priština je od SAD tražila da utiče na Vijetnam i Keniju, to sada prvi put kažem. Pokušaću da stupim u kontakt sa novim predsednikom Kenije i nadam se da i sa našim prijateljima iz Vijetnama možemo da razgovaramo“, objasnio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je žaljenje što je i današnja rasprava u parlamentu o Izveštaju o KiM, pokazala da ne se može postići ni elementarna saglasnost o Kosovu i Metohiji, i što je umesto podrške tom važnom pitanju, imao priliku da čuje brojne gadosti.

„Jasno je da ne možemo da postignemo ni elementarnu sagalsnost da je KiM Srbija, ni oko izveštaja koji je faktografski“, rekao je predsednik i dodao da će ipak većina morati da pokaže odogovrnost i da to izglasa”, rekao je predsednik.

Opozicija ne bira način da dođe na vlastPredsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na sednici Narodne skupštine da su pojedini predstavnici opozicije spremni na sve, od optuživanja ljudi za ubistva, preko toga da izmišljaju i lažu do toga da prete nečijoj porodici, kako bi dosli na vlast.

„To je sve u redu, ali ako ih podsetite da su to u stanju, oni to ne mogu da trpe i onda ste vi krivac za sve to“, rekao je Vučić.

Predsednik je poručio danas opoziciji da ne “kriminalizuje” Srbe sa KiM već da predloži nešto po pitanju južne srpske pokrajine što bi bilo vredno, važno i dobro za naš narod i zemlju.

Odgovarajući poslaniku Narodne stranke Miroslavu Aleksiću, Vučić je na posebnoj sednici Skupštine Srbije o KiM rekao da nema problem sa tim što se Aleksić prepozna kada neko govori stvari u kojima se on nikada ne bi prepoznao, kao što je govor poslanika SNS Nebojše Bakareca.