Vučić najavio lutriju za vakcinisane

Vučić najavio lutriju za vakcinisane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da broj građana koji se vakcinišu nije dovoljan i da rastom broja novoobolelih situacija neće biti zabrinjavajuća za nedelju – dve, ali da će biti „za mesec i po dana“, najavljujući kao stimulativnu meru uvođenje lutrije.

Ovom modelu već su pribegle neke evropske zemlje poput Poljske koja je za lutriju za vakcinisane opredelila fond od preko 5 miliona eura. Nagrade za srećne dobitnike kreću se u rasponu od 45 eura do čak 230.000 eura, a tu su i robne nagrade poput električnih trotineta i automobila. 

Američka savezna država Ohajo opredelila je milion dolara nedeljno za nagradni fond, u nagradnoj igri mogu da učestvuju svi punoletni građani koji su primili barem jednu dozu vakcine protiv Covida 19. Ukupno je za ove svrhe opredeljeno 5 miliona dolara.  Za mlađe od 18 godina koji su se vakcinisali predviđene su nagrade u vidu pune školarine za četvorogodišnje studije. 

Zasada najizdašniji nagradni fond priprema je američka savezna država Njujork. Guverner Endru Kuomo objavio je da će svi vakcinisani dobiti svojevrsnu greb-greb srećku sa nagradama u rasponu od 20 do čak 5 miliona dolara. 

Srbija je poslednja u nizu država koja bi mogla da pribegne ovom modelu promovisanja  vakcinacije.