Vučić: Evo zašto je Vašington tražio od Beograda povlačenje vojske sa administrativne linije sa KiM

Vučić: Evo zašto je Vašington tražio od Beograda povlačenje vojske sa administrativne linije sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je svoje mišljenje da je zahtev iz Vašingtona da Srbija povuče vojsku sa administrativne linije sa Kosovom došao nakon što je Srbija, umesto uobičajenog naoružanja, prvi put na liniju poslala sofisticiranu opremu, što je ozbiljno ojačalo Vojsku Srbije.

Vučić je naglasio da oni koji veruju da je Srbija planirala sinhronizovani napad na sever Kosova zajedno sa događajima kod Banjske potpuno greše.

„Shvatio sam šta se dešava. Nije bilo toliko ljudi, veći broj, ali ne zabrinjavajući. Maksimalno smo imali 8.400 vojnika, dok smo pre godinu dana imali 14.000, a tada niko nije reagovao. Prema sporazumu iz 2001. imamo slobodan pristup bez obzira na opremu i naoružanje“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je Srbija odmah pokušala da razuveri Vašington u vezi sa situacijom na terenu.

„Nismo to radili jer se plašimo bilo koga ili jer bilo ko ima pravo da se meša u ono što radimo unutar naših granica, već zato što nam nije potrebna takva tenzija koja ne bi donela nikakvu korist. U svakom trenutku možemo ostvariti svoju administrativnu liniju i zaštititi svoje vitalne interese“, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da nije shvatio šta je bilo u pitanju, ali da je moguće da su poverovali u planove o sinhronizovanom napadu na sever.

„Nema potrebe za tim. Naši planovi uvek postoje za svaku situaciju u kojoj nas neko napada i gde i kako treba odgovoriti. Prvi odgovor nije na severu Kosova. Neke osobe možda misle da znaju, ali ne znaju ništa i pokušavaju da nam objasne o nekim planovima sa samo 30 ljudi“, rekao je Vučić.