Vučić: Brza pruga će staviti Niš na mapu najvažnijih mesta od Beča do Istanbula

Vučić: Brza pruga će staviti Niš na mapu najvažnijih mesta od Beča do Istanbula

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je za grad Niš najvažniji projekat brze pruge Niš-Beograd, jer se time Niš stavlja „na mapu najvažnijih mesta od Beča do Istanbula“.

Vučić je, posle sastanka sa predsednicima opština Nišavskog okruga, kazao da će obilazna pruga oko Niša biti duga 22 kilometra, a procenjena vrednost projekta je 150 miliona evra.

Kako je naveo, vrednost projekta biće viša, jer „skaču cene materijala“.

On je kazao novinarima u Oficirskom domu u Nišu da će početak radova pruge biti uskoro, dok je rok za završetak decembar 2024. godine.

„Planirani rok za završetak brze pruge je četiri godine. Dakle, do 2026. godine, od Beograda do Niša ćete se voziti dva sata“.

Predsednik je ocenio da je najveći problem u Nišavskom okrugu vodosnabdevanje i da će se posebno raditi na rešavanju tog problema.

Prema njegovim rečima, iz tekućeg budžeta države 450 miliona dinara biće uplaćeno gradu Nišu, za vraćanje starih obaveza i za bolje funkcionisanje grada.

Vučić je rekao da je u Nišu u prethodnih nekoliko godina stopa rasta prosečnih plata veća od 50 odsto.

Naveo je da je danas prosečna plata u Nišu 526 evra.

Prema njegovim rečima, aktuelna vlast otvorila je sedam fabrika u Nišu, a da ima još četiri važne investicije.

Vučić je kazao da će u mestu Ražanj „morati da dovede nove fabrike“, dodajući da nije moguće da to bude strana fabrika već da mora biti domaća.

Dodao je da će se truditi da fabrika koju će otvoriti bude fabrika namenske industrije.