Vučić: Ako bude bili potrebno, raspisaće se referendum o Rio Tintu

Vučić: Ako bude bili potrebno, raspisaće se referendum o Rio Tintu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, ako bude potrebno, da se raspiše referendum oko toga da li treba početi eksploataciju litijuma, koju će sprovoditi kompanija Rio Tinto, „da li na nivou opština ili okruga“, da se vidi šta narod želi.

Litijum je nešto bez čega se ne može u ovom trenutku, neophodan je za baterije za električna vozila, ali je nešto što će za 15 godina izgubiti vrednost. Ukoliko bi to napravili, čitavo Podrinje i Zapadna Srbija bi procvetali. Govorimo o desetinama milijardi evra, rekao je Vučić u televizijskom obraćanju građanima.

On je kazao da su ugovore o bušotinama Rio Tinta izdate „još u vreme Borisa Tadića“, da Srbija do sada nije imala nikakve koristi od tog projekta, ali da je može biti u budućnosti, jer će potražnja za litijumom biti uvećana 20 odsto.

Prvo rešenje vezano za Rio Tinto, kako je rekao, izdato je 8. juna 2004, a drugo 17. januara 2005. godine. Treće rešenje je usledilo 26. septembra 2005. godine, naveo je, i dalje rekao da je izdato ukupno devet rešenja u prošlosti.

„Dozvole o bušotinama velikog prečnika izdate su u vreme kada je Boris Tadić bio predsednik Srbije. Srbija od projekta Rio Tinto nije imala velike koristi pre, ali može da ima koristi u budućnosti“, rekao je Vučić.

I dodao: „Depopulacioni trend u području Jadra se nastavlja poslednjih devet godina. Želimo da preokrenemo taj trend. Celo Podrinje ima oko 100.000 ljudi samo. Svi su pobegli za Beograd, Novi Sad ili druga naselja“.

Opozicioni pokreti i stranke protestovali su u četvrtak ispred zgrade Predsedništva , a povod je bio sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima kompanije Rio Tinto prethodnog dana.

Zbog planova te kompanije da u dolini reke Jadar u okolini Loznice izgradi rudnik za ekploataciju jadarita, već mesecima protestuju građani čitave Mačve. Za predsednika – teme kojima se ekološki pokreti bave su populističke i protivne razvoju zemlje, za članove Vlade one su sredstvo za skupljanje političkih poena, a za opoziciju – možda tema ujedinjenja. Za građane su od životne važnosti.