Vučević: Imamo spreman odgovor na ono što će se dešavati u Savetu Evrope, nova vlada imaće novu energiju i nova lica

Vučević: Imamo spreman odgovor na ono što će se dešavati u Savetu Evrope, nova vlada imaće novu energiju i nova lica

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević rekao je, komentarišući današnju sednicu u Savetu Evrope o prijemu Prištine u tu organizaciju, da su na delu festival licemerja i lakrdije u međunarodnom javnom pravu jer sve što važi za sve, ne važi samo za Albance u tzv. Kosovu. U razgovoru za RTS je rekao da će Vlada biti formirana na vreme, da će imati novu energiju i nova lica.

Politički komitet Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope na današnjoj sednici glasaće o preporuci izvestioca Dore Bakojani da tzv. Kosovo bude primljeno u tu organizaciju. 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević rekao je u razgovoru za RTS da je Priština trebalo da ispuni tri uslova – vrati zemlju Visokim Dečanima, formira ZSO i zaustavi eksproprijaciju imovine u srpskim opštinama.

Međutim, vrata Saveta Evrope otvorila su se odmah po ispunjavanju prvog uslova, a i do toga je došlo osam godina od izrečene presude, istakao je Vučević uz napomenu da Priština ima većinu, mada nema konsenzus u Savetu Evrope.

To je prvi put da teritorija koja nije država u punom smislu dobija priliku i status favorizovanog subjekata u međunarodnom javnom pravu u procesu priključivanja SE.

„Videli smo festival licemerja i lakrdije u međunarodnom javnom pravu, da sve što važi za sve, ne važi samo za Albance sa tzv. Kosova,  da sve što su garantovali Srbiji ne postoji i nema sankcija prema Prištini“, rekao je Vučević.

Istakao je da Srbija ima adekvatne odgovore na sve moguće situacije, pa i na ono što će se dešavati u Savetu Evrope, kao i da ne pokazuje unapred sve karte.

„Mi da gledamo na političkom, diplomatskom planu da uradimo sve što možemo, a naravno da država Srbija ima adekvatne odgovore na sve moguće situacije, pa i u odnosu na ovo što će se dešavati u Savetu Evrope, da ne istrčimo unapred, da se ni ne junačimo, da vidimo šta su državni i nacionalni interesi Srbije i kako da u ovim gotovo nemogućim uslovima štitimo iste“, rekao je Vučević.