Vesić: Srbija i Mađarska će zajedno izgraditi tri pruge

Vesić: Srbija i Mađarska će zajedno izgraditi tri pruge

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavo je danas da će Srbija i Mađarska zajedno izgraditi tri pruge, odnosno, pored brze pruge Beograd – Budimpešta i prugu Subotica – Segedin i Subotica – Baja.

Vesić je, u Budimpešti nakon sastanka sa mađarskim mnistrom građevinarstva i saobraćaja Lazarom Janošem, da će se pored pruge od Subotice do Segedina, koja će biti otvorena u oktobru za putnički saobraćaj, zajedno graditi i pruga od Subotice do Baje.

Ministar je rekao da je Srbija za prugu Subotica – Baja već završila idejni projekat zajedno sa Mađarskom, naš deo je dug približno 13 kilometara i vredan više od 50 miliona evra i mi ćemo taj projekat zajednički kandidovati.

Mađari imaju malo duži deo pruge, ukazao je Vesić i dodao da je naša strana spemna da nakon idejnog projekta počne zajedničko projektovanje i izgradnju pruge. Prema njegovim rečima, to je naša treća pruga.

Kako je rekao, veliki broj građana gravitira na tom prostoru i tek će se videti da li će se pruga do Baje finansirati uz pomoć EU ili iz budžeta.

Mađarski ministar građevinarstva i saobraćaja Lazar Janoš rekao je novinarima da je Srbija veoma važan partner Mađarske i zahvalio Vesiću što je učinio čast i došao u zvaničnu posetu Mađarskoj, budući da je Srbija najvažniji saveznik i partner Mađarske u regionu.