Vesić: Građevinarstvo je značajan zamajac u razvoju, svaki uloženi dinar se multiplicira

Vesić: Građevinarstvo je značajan zamajac u razvoju, svaki uloženi dinar se multiplicira

U Beogradu je otvoren Međunarodni sajam građevinarstva, najveći sajamski događaj u toj industriji u regionu. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kaže za RTS da svaki dinar koji se uloži u građevinarstvo multiplicira se puta tri u bruto domaćem proizvodu. Ove godine već imamo 30.000 izdatih dozvola, to govori da je građevinarstvo značajan zamajac razvoja zemlje, naveo je Vesić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rekao je da je Međunarodni sajam građevinarstva veoma značajan jer je sve značajnije učešće samog građevinarstva u bruto domaćem proizvodu.

„Znamo da svaki dinar koji se uloži u građevinarstvo multiplicira se puta tri u bruto domaćem proizvodu i jasno je da je građevinarstvo sve značajnije. Ove godine već imamo 30.000 izdatih dozvola. To samo govori da je građevinarstvo sve značajnije i da je građevinarstvo značajan zamajac razvoja zemlje“, naveo je Vesić.

Podsetio je da su Izmene i dopune zakona usvojene u julu prošle godine i da je veoma značajno bilo ukidanje konverzije uz naknadu.

„Recimo, svako peto preduzeće koje je ušlo u konverziju bez naknade, planira da investira 1,5 miliona evra, a 28 preduzeća planira da investira preko pet miliona evra. Zanimljivo je da se očekuje porast broja radnika za oko 50 odsto u tim preduzećima, upravo na osnovu toga, i 66 odsto svih preduzeća koja su dobila ukidanje konverzije bez naknade, investira u dalju proizvodnju“, istakao je Vesić.

U Beogradu ima više od 2.000 gradilišta. Ekspo 2027. je najveće, ali problem postoji sa radnicima.

Problem sa radnom snagom

Vesić kaže da smo u poređenju sa prethodnom godinom imali za skoro 50 odsto više dozvola za strane radnike.

„Činjenica je naprosto da je strana radna snaga posledica sve snažnije privrede. Tako da će nama biti potrebno u budućnosti više stranih radnika. Država je odgovorila na zahteve koje smo imali prošle godine. Uprošćena je procedura za dolazak stranih radnika“, naveo je Vesić.

Ministar je najavio da će u junu krenuti izgradnja pruge, dužine 18,3 kilometra od Zemun Polja koja će povezati nacionalni stadion, Ekspo, odnosno Aerodrom „Nikola Tesla“ i Surčin, i to je inače prvi deo BG voza.

„Ekspo će omogućiti da u 2027. budemo prestonica sveta, što će doneti nove poslove našim kompanijama. Ulaganje u brze pruge, u puteve, u sve ono što ulažemo kako bi se Srbija razvijala, jer upravo Ekspo jeste zamajac razvoja Srbije u budućnosti“, kaže Vesić.

Nemačka i Austrija trenutno imaju problem zbog kreditiranja, finansiranja, jer su svi materijali u građevinarstvu poskupeli 40 odsto.

Zašto je Srbija interesantna investitorima

Vesić kaže da je Srbija interesantna za investicije jer je Vlada posvećena investiranju, sastaje se sa investitorima, rešava probleme, i po tome se razlikuje od drugih vlada u regionu i zato je u Srbiji 30 odsto više građevinskih dozvola nego recimo u Hrvatskoj, iako su oni članica Evropske unije.

Aktivirani su tagovi iz Crne Gore za Srbiju, naši još nisu, iako je bilo obećanje da će 15. aprila biti aktivirani i naši u Crnoj Gori.

Vesić kaže da mu je obećano da će do kraja maja moći da se koriste srpski tagovi u Crnoj Gori, a ako to ne bude, kako kaže, neko će u „Putevima Srbije“ morati zbog toga da podnese ostavku.

„Očekujem i 15. maja, kako su obećali, da se aktiviraju tagovi sa Hrvatskom, da naši funkcionišu u Hrvatskoj i hrvatski u Srbiji. Prvog juna su obećali da će to biti i sa Grčkom, tako da je vreme da ispunjavaju svoja obećanja“, kaže Vesić.