Đurđević Stamenkovski o „Dogovoru za pobedu“: Nisu nas zvali, ali moguća je tehnička saradnja

Đurđević Stamenkovski o „Dogovoru za pobedu“: Nisu nas zvali, ali moguća je tehnička saradnja

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je za N1 da će ta stranka sarađivati sa prozapadnom opozicijom „kada je u pitanju tehnička saradnja koja se odnosi na zaštitu izbornih rezultata“, kao i da od tehničkih organizatora protesta „Srbija protiv nasilja“ nije dobila nikakav poziv za razgovore o saradnji.

„Ovaj dogovor jeste ponuđen, ali morala bih da dobijem zvaničan poziv, a to se nije desilo, niti smo pozvani da učestvujemo u izradi zahteva. To je postao manir probriselske opozicije, da ona između sebe dogovori određeni dokument pa od nas pokuša da iznudi nekakav potpis, nekakav paraf“, rekla je Đurđević Stamenkovski u emisiji N1 Studio Live.

Tehnički organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ potpisali su u četvrtak u Skupštini Srbije „ Dogovor za pobedu „. Poslanik „Zeleno-levog kluba“ Radomir Lazović izjavio je na konferenciji za novinare pre koje je potpisan ovaj sporazum, da se Srbija nalazi u dubokoj krizi iz koje su jedini izlaz – izbori.

Đurđević Stamenkovski je dodala da zahtevi u „Dogovoru za pobedu“ nisu eksluzivni.

„Mi o medijskim izbornim uslovima govorimo godinama unazad, učestvovali smo u različitim sesijama, nešto smo i izborili. U međuvremenu smo došli u poziciju da se borimo za ta prava“, kaže.

Na pitanje da li bi ovaj dogovor predstavila svom članstvu i da li bi on bio prihvaćen, Đurđević Stamenkovski je rekla da „nema sumnje da su stavovi koji su proklamovani u tom dokumentu, jesu nešto što stranka Zavetnici apsolutno podržava“.

„Ali, postavili bismo određene uslove koje bi se svakako otvorili u razgovoru sa strankama probriselske opozicije. Recimo, šta znači pakt o nenapadanju? Zašto bismo negirali programske razlike koje postoje između nas? Meni recimo podjednako smeta kada Đilas kaže da podržava francusko-nemački plan, kao što mi smeta kada Aleksandar Vučić u praksi to podržava. Postavlja se pitanje na koga se odnosi taj pakt o nenapadanju“, pitala je predsednica Zavetnika i navela da je lider jedne opozicione stranke izjavio da će „podržati Vučića ako se okrene Zapadu“.

Đurđević Stamenkovski govori o uslovima koji su potrebni da bi se saradnja ostvarila.

„Ako ste spremni da se s nama borite za reviziju svih štetnih sporazuma kojima je pogažen Ustav Srbije, mi ćemo ispružiti ruku i reći – naše ideološke razlike postoje, ali s obzirom da zauzimamo jasan stav prema francusko-nemačkom planu – mi ćemo podržati agendu da neće biti izrazite kompeticije u samom izbornom ciklusu“, rekla je gošća N1.

Đurđević Stamenkovski kaže da „državotvorna opozicija“ odbacuje Ohridski sporazum kojeg je prihvatio Aleksandar Vučić.

„Nema sumnje da je Ohridski sporazum mapa puta za članstvo takozvanog Kosovo u UN, nema sumnje da je takozvano Kosovo prvi put ove godine na mnogo višim instancama bilo predstavljeno pred organima UN. Mi taj proces moramo da zaustavimo. To nalaže zakletva narodnih poslanika, Ustav Srbije, Povelja UN, kao i Rezolucija 1244. Nijednog časa nije pomenuta reafirmacija Rezolucije 1244 u UN, da se na devet mesta u tekstu rezolucije govori u suverenitetu Republike Srbije, niti je na bilo koji način okarakterisan proces evropskih integracija kao poguban za Srbiju“, kazala je.

Đurđević Stamenkovski kaže i da su Zavetnici „spremni za izbore na svim nivoima“.

„Nacionalno okupljanje je proces koji je več započet. Verujem da će državotvorne snage sa principijelnim stavovima uspeti da ozbiljno konkurišu ovoj vlasti. A saradnja jeste put ka smeni ove vlasti. Građani žele promene, ali ne na gore, nego na bolje“, izjavila je Đurđević Stamenkovski.