Stejt department pozvao Srbiju da se uzdrži od jednostranih akcija oko hapšenja građana Kosova

Stejt department pozvao Srbiju da se uzdrži od jednostranih akcija oko hapšenja građana Kosova

Američki Stejt department pozvao je Srbiju da se uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih akcija i da u potpunosti poštuje sporazume postignute u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije vezano za hapšenje građana Kosova.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), Stejt department je pozvao vlasti u Srbiji da deluju transparentno i uz puno poštovanje vladavine prava kada je reč o privedenim građanima sa Kosova.

„Proizvoljni ili neopravdano dugi pritvori, posebno ako se cilja na službenike Policije Kosova, biće viđeni kao eskalacija situacije, koja šteti miru i stabilnosti“, rekao je danas neimenovani portparol američkog Stejt departmenta za RSE.

On je rekao da se slučajevi hapšenja moraju brzo razmotriti, i izrazio nadu da će službenici Policije Kosova, koji se još uvek nalaze u pritvoru u Srbiji, biti oslobođeni.

U odgovoru se kaže i da sporazum o slobodi kretanja, postignut u okviru djaloga Beograda i Prištine, „pruža jasne parametre za ulazak građana Kosova u Srbiju i izlazak“.

Prema navodima kosovskih vlasti, na stotine građana Kosova je 17. aprila zadržano i ispitivano bez razloga, što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije demantovalo uz navode da se radilo o „redovnoj pojačanoj kontroli“.

U međuvremenu je potvrđeno da je privedeno nekoliko pripadnika policije Kosova a da je zameniku generalnog direktora Policije Kosova iz srpske zajednice, Dejanu Jankoviću, određen i pritvor od 48 sati.