SSP o izveštaju Fridom hausa: Za istorijski pad demokratije zaslužni Vučić i SNS

SSP o izveštaju Fridom hausa: Za istorijski pad demokratije zaslužni Vučić i SNS

Izveštaj organizacije Fridom haus, kojim je režim u Srbiji označen kao autokratizujući hibrid, poražavajući je za zemlju a za istorijski pad demokratije zaslužni su Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka (SNS), ocenila je danas Stranka slobode i pravde (SSP).

Poslanik SSP Dalibor Jekić ocenio je da su u tom izveštaju „detektovane sve one stvari na koje opozicija u Srbiji ukazuje duže vreme“.

„Ranjive institucije, zarobljeno pravosuđe, politizovane sudske odluke, korupcija, kontrola medija, dominacija vladajuće stranke u medijima, pristisci na nezavisne novinare, zloupotreba javnih resursa, kupovina glasova, krađa izbora su uticale na to da se Srbija nađe u društvu 10 zemalja koje su zabeležile najveći pad u ukupnom rezultatu demokratije od 2005. godine“, naveo je Jekić a prenela SSP.

Dodao je da je akcenat u izveštaju Fridom hausa stavljen na decembarske izbore i da je u dokumentu „jasno definisano da je urušen integritet izbora zbog svih prevarnih radnji koje je Srpska napredna stranka sprovodila“.

„Čestitam Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci jer je režim u Srbiji po poslednjem izveštaju Fridom hausa označen kao autokratizujući hibrid. Još jednom ste uspeli da obrukate zemlju u međunarodnoj javnosti, žrtvujete ugled i budućnost zemlje zarad ostanka na vlasti“, naveo je poslanik SSP.

Srbija je u 2023. godini zabeležila istorijski pad demokratije i približava se polukonsolidovanom autokratskom režimu, ocenio je Fridom haus u novom godišnjem izveštaju „Države u tranziciji“ kojim je obuhvaćeno 29 zemalja Evrope i Azije.

Rezultat demokratije u Srbiji doživeo je najveći pad od svih zemalja obuhvaćenih izveštajem i niži je za 0,64 poena od rezultata iz prvog izveštaja 2005.