Srbija: Poljsku narušila neutralnost zbog posete Kosovu

Srbija: Poljsku narušila neutralnost zbog posete Kosovu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je u petak protestnu notu misiji Poljske pri OEBS-u zbog toga što šef poljskog ministarstva spoljnih poslova Zbignjev Rau, kao šef OEBS-a, nije poštovao princip statusne neutralnosti ovu misiju u vezi sa Kosovom tokom njegove posete Prištini, prenose Novosti.

Beograd je bio ogorčen što su tokom Rauovog sastanka sa predstavnicima vlasti u Prištini – predsednikom Kosova Viosom Osmanijem i šeficom MIP-a Donikom Hervalom – istaknute zastave Kosova

Srbija u protestnoj noti „izražava razočarenje“ zbog toga i napominje da Srbija dosledno ističe potrebu da se pridržava „statusno neutralnog stava OEBS-a u vezi sa Kosovom“.

„Ovi principi su očigledno prekršeni tokom posete predsednika Zbignjeva Raua Prištini, jer je bilo dozvoljeno da se susreti predstavnika prištinskih vlasti sa Rauom predstave kao državna poseta“, smatra Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U noti se podseća da jedini pravni osnov za prisustvo i delovanje OEBS-a na Kosovu ostaje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se stav zemlje o priznanju Kosova nije promenio uprkos nedavnim pozivima Evropske unije da ga preispita.