Šole razgovarao sa Vučićem: Važno konstruktivno angažovanje na predlogu EU u Ohridu

Šole razgovarao sa Vučićem: Važno konstruktivno angažovanje na predlogu EU u Ohridu

Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole saopštio je da se u telefonskom razgovoru predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem saglasio o važnosti konstruktivnog angažovanja na konsolidovanom predlogu Evropske unije 18. marta na sastanku u Ohridu.

Šole je na Tviter nalogu objavio da je imao odličan razgovor sa Vučićem.

„Ponovo je potvrđena podrška SAD dijalogu sa EU i koristi koje će normalizacija odnosa Beograda i Prištine doneti Srbiji i celom regionu Zapadnog Balkana“, naveo je Šole.

Šole je u odvojenom Tvitu napisao da je razgovarao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijom i ocenio da će implementacija francusko-nemačkog predloga „doneti značajne koristi za obe zemlje“ i pokazati posvećenost mirnoj budućnosti regiona.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je, uoči sastanka u Ohridu gde se danas održava sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, da je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom obaveza koja se ne može izbeći.

Eskobar, koji je u petak u Prištini razgovarao sa Kurtijem rekao je za RTV21 da ne želi da izgleda kao da se protivi tzv. Kosovu kada pominje osnivanje ZSO, jer je to, kako je naveo, zapravo dogovoreno pre 10 godina.

„Ne želim da delujem kontradiktorno kada kažem da će biti Zajednice srpskih opština, ali to se pojavljuje u Briselskom sporazumu, pojavljuje se u ovom sporazumu, pojavljuje se u zaključcima Evropskog saveta, pojavljuje se u našim politikama. Dakle, u suštini, ne možemo da izbegnemo potrebu za osnivanjem takve zajednice“, rekao je Eskobar, prenosi Reporteri.

On je naveo da očekuje od Kurtijeve vlade da osnuje ZSO, jer je neophodan hitan napredak.

„Naravno da očekujem da će to biti ova vlada jer nam je napredak potreban odmah“, poručio je Eskobar.