Savet EU dao zeleno svetlo za reformu i rast Zapadnog Balkana

Savet EU dao zeleno svetlo za reformu i rast Zapadnog Balkana

Savet Evropske unije dao je konačno zeleno svetlo za uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, novog instrumenta za podršku reformama povezanih sa EU i ekonomskog rasta u regionu. Plan je vredan 6 milijardi evra.

Savet ministara EU je dao konačno zeleno svetlo za Instrument za reformu i rast Zapadnog Balkana, čime je i formalno završena procedura odlučvanja unutar EU o novom mehanizmu finansijske podrške regionu.

Prethodno je Evropski parlament krajem aprila velikom većinom podržao predlog Instrumenta za rast Zapadnog Balkana, na osnovu teksta usaglašenog između zemalja članica, Evropske komisije i paramenta.

Instrument predstavlja finansijski stub Plana rasta za zapadni Balkan, koji je u novembru 2023. godine predstavila Evropska komisija.

Njime se pokriva period od 2024. do 2027. godine, a očekuje se da će se u tom periodu obezbediti do dve milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u kreditima za šest partnera EU sa Zapadnog Balkana.

Glavni cilj instrumenta je da „podrži usklađivanje partnera sa Zapadnog Balkana sa vrednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU, u cilju budućeg članstva u EU, kao i njihovu progresivnu integraciju u jedinstveno tržište EU i društveno-ekonomsku konvergenciju sa EU“.

Instrument će podržati niz socio-ekonomskih i osnovnih reformi, uključujući reforme koje se odnose na vladavinu prava i osnovna prava. Kako bi dobili podršku u okviru instrumenta, svi partneri u regionu moraju da pripreme reformske agende i navedu reforme koje planiraju da preduzmu kako bi ostvarili ciljeve iz instrumenta.

Kako se napominje, partneri sa Zapadnog Balkana moraće i da razmisle o tome kako se očekuje da mere uključene u reformske agende doprinesu progresivnom i kontinuiranom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Zemlje članice EU imaće ključnu ulogu u odobravanju reformskih agendi korisnika i, po potrebi, njihovih izmena i dopuna.