Lajčak u SAD, sastao se sa Eskobarom

Lajčak u SAD, sastao se sa Eskobarom

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doputovao je u SAD, gde se sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a sastanak je ocenio kao „veoma produktivan“.

„Imao sam veoma produktivan sastanak sa američkim specijalnim izaslanikom Eskobarom, upuštajući se u neke dubinske diskusije. Radujem se drugim razgovorima tokom mog boravka ovde“, naveo je Lajčak na Iksu.

Lajčak je prethodno na Fejsbuku napisao da će ove nedelje boraviti u SAD i poručio da se raduje „detaljnim konsultacijama u Vašingtonu i Njujorku, gde će razgovarati o Zapadnom Balkanu sa američkim partnerima i sagovornicima iz UN“.

Sumirajući nedelju tokom koje je posetio Crnu Goru i tokom koje je održana još jedna runda pregovora sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem u Briselu, Lajčak je naveo da je izneo kompromisan predlog za rešenje pitanja upotrebe dinara na KiM i poručio da se raduje konstruktivnim povratnim predlozima dve strane.

„Naš fokus ostaje na pronalaženju obostrano korisnog rešenja za one na koje utiče uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju. Nakon opsežnih razgovora i pažljivog slušanja obe strane, moj tim i ja smo izneli kompromisni predlog. Radujem se njihovim konstruktivnim povratnim informacijama dok radimo na pronalaženju načina za napredovanje“, naveo je Lajčak.