SAD upozoravaju afričku naciju zbog plana ruske vojne baze

SAD upozoravaju afričku naciju zbog plana ruske vojne baze

U roku od nekoliko nedelja od svog dolaska, prvi američki ambasador u 25 godina već je zapretio Sudanu „posledicama“ ako Kartum ispuni dogovor sa Moskvom o ruskoj pomorskoj bazi na Crvenom moru.

„Sve zemlje imaju suvereno pravo da odluče sa kojim drugim zemljama da budu partneri, ali ovi izbori, naravno, imaju posledice“, rekao je ambasador Džon Godfri za sudanski dnevnik Al-Taiar u utorak.

Vlada u Kartumu je 2017. potpisala sporazum sa Rusijom o uspostavljanju pomorskog objekta u Port Sudanu, na Crvenom moru. Predsednik Omar al-Bašir je od tada svrgnut državnim udarom i zatvoren. Godfri je upozorio novu vladu da ne nastavlja sa sporazumom, rekavši da će to „biti štetno po interese Sudana“.

„Od suštinskog je značaja reći da se međunarodna izolacija oko Rusije i predsednika [Vladimira] Putina trenutno povećava zbog… invazije na Ukrajinu“, rekao je Godfri izdanju, prenosi Middle East Eie. Takođe je rekao Al-Tajaru da želi da vidi civilnu vladu koja bi bila zadužena za Sudan.

Godfri je prvi američki ambasador u Sudanu od 1996. godine, kada je Vašington zatvorio ambasadu u Kartumu. Iako je ponovo otvoren 2002. godine, njime je upravljao niz privremenih otpravnika poslova tokom 20 godina, sve dok Godfri nije predstavio svoje akreditive 1. septembra.

Prema sporazumu, Rusija bi izgradila bazu sposobnu da primi brodove na nuklearni pogon i zakupila lokaciju na 25 godina, sa automatskim produženjem na 10 godina osim ako se jedna od strana ne usprotivi. Port Sudan upravlja sa oko 90% pomorske trgovine u zemlji, a prisustvo tamo omogućilo bi Rusiji da drži na oku obližnji moreuz Bab el-Mandeb.

Moskva je krenula da ponovo aktivira sporazum u novembru 2020, ali je sudanska vlada pokušala da pregovara u julu 2021, navodno nakon što su joj SAD ponudile „paket pomoći od više miliona dolara“.

Dopuštanje Moskvi da postavi bazu na Crvenom moru bi „dovelo do dalje izolacije Sudana u trenutku kada većina Sudana želi da se približi međunarodnoj zajednici“, rekao je Godfri za novine, koristeći eufemizam za SAD i njihove saveznike.

Pre potvrde, Godfri je bio vršilac dužnosti koordinatora Stejt departmenta za borbu protiv terorizma, a prethodno je bio postavljen u Saudijsku Arabiju, Libiju, Siriju i Irak.