Ružić: Zakon o obrazovanju uskoro pred Skupštinom Srbije

Ružić: Zakon o obrazovanju uskoro pred Skupštinom Srbije

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja naći će se na skupštinskoj raspravi 20. ili 21. decembra, najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ružić je, komentarišući to što je forum beogradskih gimnazija pozvao ministarstvo na čijem je čelu da razmotri mogućnost izmene ovog zakona u ciljuukidanja zaključivanja ocena na kraju polugodišta, rekao da je ministarstvo otvoreno za razgovore na tu temu.

Ružić je rekao da ovaj zakon jasno definiše da seocene zaključuju na polugodištui na kraju godine i poručio da svaki zakon može da se promeni, ako je to racionalno, argumentovano i temeljeno na činjenicama.

On je dodao da će ministarstvo uzeti u obzir inicijativu Foruma beogradskih gimnazija, koja je zasnovana na određenom istraživanju, kada bude videlo šta su nalazi tog istraživanja.

Ministar je potvrdio da će se od 13. decembra u svim osnovnim i srednjim školama, u svim jedinicama lokalne samouprave, primenjivatineposredni model nastave, kao i prethodnih nedelja.

„Mislim da je to dobar pokazatelj da je obrazovni sistem vitalan, rezistentan prema virusu korona, pre svega zahvaljujući predanosti nastavnika i vannastavnog kadra, ali i disciplini i odgovornosti dece i razumevanju roditelja“, rekao je u emisiji „Tanjug Tačno“ Ružić.

Govoreći o Timu za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, Ružić je rekao da je on sastavljen od referentnih predstavnika Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović-Batut“ i predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i naglasio da on u kontinuitetu radi.

On je naglasio i da neće biti državne mature 2022. godine.

„Doneli smo odluku da pomerimo taj rok iz razloga što to nije sazrelo“, rekao je Ružić i dodao da Srbija ima ekspertsku i finansijsku podršku EU za taj projekat i da se on sprovodi kako bi državna matura u potpunosti imala sertifikacioni i kvalifikacioni aspekt za 65.000 svršenih srednjoškolaca, koliko ih ima svake godine.