Rusija traži nezavisnu medicinsku ekspertizu Ratka Mladića

Rusija traži nezavisnu medicinsku ekspertizu Ratka Mladića

Rusija je zatražila nezivisnu medicinsku ekspertizu bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, prenose RIA Novosti.

„Rusija pridaje važan značaj osiguranju prava za lica koja su u zatvoru, uključujući i pravo na medicinsku pomoć. Savet bezbednosti UN je u rezoluciji 2529 prošle godine izneo svoj stav o tome“, rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Genadij Kuzmin na sednici SB.

On je naveo da je do Rusije došla informacija o nezadovoljavajućem zdravstvenom stanju Mladića, uključujući i njegovu rehabilitaciju posle operacije.

„Potpuni, nezavisni medicinski pregled, pa i o stanju njegovih kognitivnih sposobosti nije bio sproveden. Izričito zahtevamo da se takav pregled obavi“, naveo je Kuzmin.

Prema njegovoj oceni, Haški tribunal nije postao „institut za pomirenje u različitom balkanskom društvu“, a uzrok tome je „deficit pravičnosti u donošenju odluka, napadi na jednu stranu konflikta ne pravnim, već političkim sredstvima i prećutkivanje grehova drugih“.