Vučić ne ide na samit u Kišinjev zbog sukoba na severu Kosova

Vučić ne ide na samit u Kišinjev zbog sukoba na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne prisustvuje samitu Evropske političke zajednice u četvrtak, čime je umanjio mogućnost sastanka sa premijerom delimično priznatog Kosova Aljbinom Kurtijem, usred tenzija na severu zemlje, prenela je agencija Evropa pres.

Iako EU radi na tome da dogovori razgovore Vučića i Kurtija o okončanju nasilja na severu Kosova, njihov sastanak se ne očekuje u bliskoj budućnosti, piše list.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel je na konferenciji za novinare u Moldaviji, odgovarajući na pitanje o mogućnosti tripartitnog sastanka sa liderima Srbije i Kosova, izrazio nadu da će uskoro moći da se sastane sa srpskim liderom.

Na sastanku sa kosovskim premijerom Kurtijem u Bratislavi u sredu, najviši diplomata EU istakao je potrebu da se osudi nasilje, smanje tenzije i vrati se dijalogu. Ne postoji drugo rešenje osim dijaloga i poštovanja ranijih dogovora“, rekao je on.

SAD i EU su oštro kritikovale Kosovo zbog njegove odluke da nasilno imenuje etničke Albance za gradonačelnike u opštinama sa srpskom većinom, uprkos tome što je odziv birača na nedavnim lokalnim izborima bio manji od 4%.

Kao odgovor na sve dublju krizu, Vašington je čak otišao toliko daleko da je otkazao učešće Kosova u vojnim vežbama pod vođstvom SAD i rekao da sada „nije posebno oduševljen“ da pomogne Prištini da se kreće ka članstvu u EU i NATO.