Pozivi na nasilje nad Rusima narušavaju imidž Ukrajine

Pozivi na nasilje nad Rusima narušavaju imidž Ukrajine

Razgovori o genocidu ili kastraciji zatvorenika čine da Kijev izgleda loše, upozorava visoki portparol na društvenim mrežama.

Pozivi na ubijanje ruske dece ili kastraciju ratnih zarobljenika apsolutno su neprihvatljivi i ruše imidž Ukrajine kao civilizovane evropske zemlje, rekao je u ponedeljak viši savetnik predsednika Vladimira Zelenskog. Odgovarajući na dva nedavna javna skandala, Aleksej Arestovič je pozvao Ukrajince da poštuju Ženevsku konvenciju i zakone ratovanja.

„Ne smemo ići dalje od Ženevske konvencije, koja dozvoljava uništavanje neprijatelja na bojnom polju, ali nam ne dozvoljava da se rugamo ratnim zarobljenicima, a još više da pozivamo na osvetu civilima, deci i ratnim zarobljenicima. “, rekao je Arestovič u video snimku objavljenom na Fejsbuku.

Takvi pozivi ozbiljno narušavaju imidž Ukrajine u javnosti, dodao je Arestovič, podsećajući Ukrajince da i oni krše međunarodne i domaće zakone.

Predsednički savetnik je posebno pomenuo dva ispada javnih ličnosti u etru koje su obišle prošle nedelje. U nedelju je doktor Genadij Druženko rekao TV kanalu Ukrajina 24 da je naredio svojoj dobrovoljačkoj jedinici da kastrira sve muške ruske ratne zarobljenike, „jer su bubašvabe, a ne ljudi“.

Druženko se u ponedeljak izvinio, rekavši da su ga ponele emocije i da ni on ni njegove kolege nikada nisu nikoga osakatili niti planirali da to urade.

Ranije ovog meseca, voditelj „Ukrajine 24“ Fahrudin Šarafmal je u više navrata citirao nacističkog ratnog zločinca koji je pozvao svoje sunarodnike da „ubiju najmanje jednog Moskala“ – što je pogrdni izraz za Ruse – i istrebe rusku decu kako bi sama ruska nacija nestala.

Šarafmal se kasnije izvinio da su njegovi pozivi na genocid narušili reputaciju Ukrajine, rekavši da je postao emotivan jer je njegov prijatelj poginuo tokom ofanzive. Ukrajinci „nikada ne bi bili neljudi, za razliku od Rusa“, ​​rekao je on u svom videu izvinjenja.

Arestovič, psiholog i stručnjak za odnose sa javnošću, svakodnevno daje brifinge o sukobu sa Rusijom. U ponedeljak je tvrdio da je Ukrajina do sada uništila četiri od 10 ruskih snaga – tri na zemlji i jednu u vazduhu.

Moskva je napala svog suseda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona unutar ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.