Popović: Rusija će Srbiji obezbediti najbolje uslove za gas

Popović: Rusija će Srbiji obezbediti najbolje uslove za gas

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki napredak Nenad Popović saopštio je danas da je sa zamenikom premijera Rusije Jurijem Borisovim razgovarao o dopremanju gasa u Srbiju i da je od ruskog kolege dobio potvrdu da Rusija ima namere da Srbiji obezbedi najbolje uslove po pitanju količine i cene gasa.

Popović i Borisov kopredsedavali su na današenjm zasedanju Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno tehničku saradnju na Zlatiboru.

„Rusija je pokazala da je njen interes suverena i ekonomski snažna Srbija. To je potvrđeno time što naša zemlja jedina u Evropi proizvodi rusku vakcinu Sputnjik V, a takođe i ulogom tranzitne zemlje za ruski gas koji se doprema u Evropsku uniju“, rekao je Popović.

On je ukazao da to utiče na jačanje pozicije Srbije u međunarodnoj zajednici, kao i na jačanje kapaciteta Srbije da se u budućnosti još uspešnije bori za zaštitu svojih najvažnijih nacionalnih i državnih interesa.

Ocenio je da je Rusija „uvek bila najbliži prijatelj Srbije“ i dodao da se to najbolje vidi sada kada je Srbija, zahvaljujući Rusiji, tokom najveće energetske krize u Evropi, postala tranzitna zemlja za gas koji iz Rusije teče ka Evropskoj uniji.

Zamenik predsednika Vlade Rusije Jurij Borisov istakao je da Srbija i Rusija imaju dinamičnu političku saradnju i da je zasedanje bilo konstruktivno, posebno po pitanju razvoja privrednih i ekonomskih odnosa dve zemlje.

„Uspeli smo da obnovimo robnu razmenu i dovedemo je na nivo pre pandemije. Radili smo na završetku gasovoda i obezbeđivanju energetske sigurnosti Srbije, ali i otvaranju novih smerova saradnje, koji će doneti nove prihode Srbiji“, rekao je Borisov .

Poručio je da Srbija i Rusija imaju bratske odnose, te da se raduje daljim planovima za unapređenje odnosa.

Kako je navedeno u saopštenju, nakon sastanka delegacija, na zasedanju su razmatrana aktuelna pitanja iz najvažnijih oblasti saradnje dve zemlje kao što su trgovina, energetika, poljoprivreda, građevinarstvo i infrastruktura, zdravstvo, odbrana, inovacije, visoke tehnologije i druge.

Popović je zahvalio Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu na podršci po pitanju Kosova i naglasio da je Srbija vojno neutralna država „koja nikada neće postati član NATO“.