Ponoš: Vučić nije planirao aneksiju severa Kosova, ustanoviti istinu o Banjskoj

Ponoš: Vučić nije planirao aneksiju severa Kosova, ustanoviti istinu o Banjskoj

Predsednik partije Srbija Centar Zdravko Ponoš izjavio je prištinskom portalu Nacional, povodom događaja u Banjskoj, da je siguran da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije planirao aneksiju severa Kosova.

Ponoš je kao „poseban biser“ okarakterisao tvrdnju da su Vučić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović bili angažovani u aneksiji severa Kosova.

„Nisam poštovalac imena i dela Vučića, ali siguran sam da takvu glupost nije planirao. Zar bilo kome snimci iz Banjske ukazuju da su u pitanju paravojne snage organizovane i spremne za takvu operaciju. U prilog toj tvrdnji ne ide ni dovođenje nekoliko jedinica Vojske Srbije i njihovo smeštanje u kasarne u Rašku i Kuršumliju“, rekao je Ponoš.

On je izrazio uverenje da, „ako je Beograd imao neku agendu, ona se završava na prebacivanju odgovornosti na Srbe na severu da se samoorganizuju i sami vode računa o sebi, uz pravdanje da Beograd sada ne može više od toga da pomogne, ali da će biti tu negde blizu da priskoči, ako njihova bezbednost bude drastično ugrožena“.

„Već viđeno pranje od odgovornosti za porazne rezultate na političkom planu“, izjavio je Ponoš.

Na pitanje šta bi značilo za Beograd ako se, posle istrage, pokaže kao istinito da su državni organi Srbije involvirani u naoružavanje i obuku paravojne grupe, Ponoš je odgovorio da za svaki događaj koji napravi štetu interesima zemlje mora da se ustanovi politička odgovornost.

Ponoš je ocenio da politička i komandna odgovornost ne može da se završi na potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću.

„Naivan je taj pokušaj. Važno je da se ustanovi istina. To je važno za Srbiju, ne samo zbog rešavanja kosovskog pitanja nego i zbog svega ostalog što obeležava godine vladavine Srpske napredne stranke i Vučića“, rekao je Ponoš.

Upitan šta je Vučić hteo da postigne grupisanjem srpskih trupa na granici prema Kosovu, znajući da je NATO na Kosovu i da Srbija vojno ne može ništa da postigne, Ponoš je izjavio da je Vučić za ono što se dogodilo u Banjskoj najpre odgovornost prebacio na kosovske Srbe, tvrdeći da su se samoorganizovali i naoružali na nekoj pijaci, a zatim je hteo da pokrije fijakso tako što bi ih ohrabrio gomilanjem vojske u nekoliko garnizona uz administartivnu liniju prema Kosovu.

„Dovođenjem nekoliko jedinica je Vučić hteo da podigne ulog, računajući da će to biti povod da mu se jave neki važni ljudi koji su jako negativno reagovali na Banjsku. Dobro je izračunao da će mu se javiti. Loše je izračunao kakav će to razgovor biti. Rezultat je bio hitno vraćanje tih jedinica u njihove mirnodopske garnizone. Jasno je da nije imao nikakvu nameru da sa tom vojskom pređe administarivnu liniju. Samo je još jednom Srbiji napravio štetu i privukao negativnu pažnju“, rekao je Ponoš.

On je izrazio uverenje da je Radoičićevo preuzimanje pune odgovornosti za događaj u Banjskoj, njegovo policijsko zadržavanje i puštanje na slobodu rezultat dogovora sa nekim iz vrha vlasti u Srbiji.

„To ne znači da njegova stvarna odgovornost neće biti ustanovljena kroz postupak koji će biti pod snažnim međunarodnim reflektorima. Nadam se da će se kroz taj postupak ustanoviti i odgovornost svih ostalih i da će Radoičića poslužiti zdravlje, kako bi se saznala istina“, izjavio je Ponoš.