Zelenski je spreman da razgovara sa Putinom o pitanjima privremeno okupiranih teritorija već na prvom sastanku

Zelenski je spreman da razgovara sa Putinom o pitanjima privremeno okupiranih teritorija već na prvom sastanku

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je spreman da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovara o pitanjima privremeno okupiranih teritorija Donjecke, Luganske oblasti i Autonomne Republike Krim već na prvom sastanku, ali sumnja da takav dijalog može biti efikasan. .

Zelenski je to rekao u intervjuu sa predstavnicima javnih emitera, preneo je dopisnik Ukrinforma.

„Već na prvom sastanku sa predsednikom Rusije spreman sam da pokrenem ova pitanja o okupiranim teritorijama. Ona su za nas relevantna i veoma važna. Međutim, siguran sam da ova odluka neće biti doneta na ovom sastanku“, rekao je predsednik Ukrajine.

Osim toga, Zelenski je rekao da bi bez ličnog sastanka sa Putinom bilo nemoguće razumeti šta je Ruska Federacija spremna da uradi da zaustavi rat, kao i na šta je spremna ako Ukrajina ne bude spremna na kompromis.

Predsednik Ukrajine je ranije rekao da će formati kompromisa u pregovorima Ukrajine i Rusije biti odlučeni na sveukrajinskom referendumu. Konkretno, na glasanje se mogu staviti bezbednosne garancije i status privremeno okupiranih teritorija Donjecke i Luganske oblasti i Autonomne Republike Krim.