SAD: senatori imaju plan za zaplenjenu rusku imovinu

SAD: senatori imaju plan za zaplenjenu rusku imovinu

Ruski oligarsi moraju da plate cenu za sukob u Ukrajini, kažu kosponzori zakona u Senatu.

Predlog zakona koji bi dozvolio korišćenje ruske imovine koju je zaplenio Vašington za finansiranje pomoći ukrajinskim izbeglicama i posleratne obnove Ukrajine unosi se u Senat SAD.

Zakon o RELIEF (Prenamjenjivanje elitnog luksuza u fondove za hitne slučajeve) za Ukrajinu predlažu demokratski senator iz Kolorada Majkl Benet i njegov republikanski kolega Rob Portman iz Ohaja, izvestio je u utorak veb sajt Akios.

Zakon zahteva da se ruska imovina koju je zaplenila novoformirana Radna grupa KleptoCapture Ministarstva pravde pretvori u humanitarni fond za Ukrajinu kojim bi upravljao Stejt department.

Jedinica je osnovana početkom marta da nadgleda sprovođenje sankcija koje je Vašington uveo Moskvi i „zapleni imovinu pojedinaca i entiteta koji krše ove sankcije“. Takođe će ciljati na imovinu ruskih biznismena koju drže Amerikanci, kao što su avioni, jahte i nekretnine, a koja je možda stečena kriminalnim aktivnostima.

„Trenutno Ukrajina doživljava najgoru izbegličku krizu od Drugog svetskog rata. Potrebna im je naša pomoć“, rekla je Portman, objašnjavajući potrebu za zakonima.

Skoro 3,9 miliona ljudi pobeglo je iz Ukrajine otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u zemlji pre mesec dana, prema UN.

„Naš zakon tera [ruskog predsednika Vladimira] Putina i ruske oligarhe da plate cenu tako što će obezbediti da sredstva iz njihove zaplenjene imovine idu direktno ukrajinskom narodu kako bi ga podržali kroz mnoge teške godine pred preseljenje, rekonstrukciju i oporavak“, rekao je Benet .

Odgovor Vašingtona na ofanzivu Moskve u Ukrajini uključivao je zamrzavanje rezervi centralne banke, što je Rusija ocenila kao „krađu“, i zabranu uvoza nafte iz zemlje.

Rusija je poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da sprovede uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa Donjecka i Luganska od strane Rusije.

Moskva je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom ponovo zauzme Donbas.