Kanada kupuje borbene avione F-35

Kanada kupuje borbene avione F-35

Otava će potrošiti 15,2 milijarde dolara na ratne avione američke proizvodnje uprkos predizbornom obećanju premijera Džastina Trudoa.

Otava će pregovarati isključivo sa američkim avio-kosmičkim gigantom Lokid Martinom o nabavci 88 aviona F-35, objavili su kanadski zvaničnici na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Ugovor ima očekivanu cenu od 19 milijardi kanadskih dolara (15,2 milijarde dolara), a vlada ga opisuje kao zamenu postojećih snaga, a ne kao proširenje vojne potrošnje. To je kulminacija 12-godišnjeg procesa kojim je Kanada nastojala da zameni svoje zastarele avione CF-18.

U svom uspešnom pokušaju 2015. da zbaci konzervativnog premijera Stivena Harpera sa vlasti, Liberalna partija sadašnjeg premijera Džastina Trudoa vodila je kampanju protiv kontroverznog sporazuma iz 2010. godine.

„Oni su se držali aviona koji ne radi i koji je daleko od rada“, ponovio je Trudo 2016., kritikujući konzervativce zbog njihovog plana da nabave F-35. Njegova vlada je ipak na kraju izabrala Lockheed Martin kao željenog ponuđača, a ministarka nabavke Filomena Tasi je u ponedeljak izjavila: „Danas smo na drugom mestu“.

Dok su Vašington i američki trgovac oružjem Lockheed Martin reklamirali F-35 kao jedan od najnaprednijih borbenih aviona ikada razvijenih, projekat je bio skup za američke poreske obveznike, koji su platili račun za dugi niz odlaganja , kvarovi i prekoračenja troškova. Bez obzira na to, određeni broj američkih saveznika stao je u red da kupi avion.

Ranije ovog meseca, Berlin je objavio odluku da zameni svoju flotu zastarelih lovaca Tornado sa do 35 stelt aviona američke proizvodnje F-35, a lokalna štampa je rekla da je „otvorena tajna“ da su Nemačkoj potrebni moderni avioni za nošenje nuklearnog oružja SAD. bombe uskladištene u zemlji u slučaju sukoba.

U februaru je Finska takođe sklopila ugovor vredan više milijardi dolara o kupovini 64 aviona F-35 kako bi zamenili svoju trenutnu flotu Hornet, odbacujući alternativne opcije drugih proizvođača aviona, uključujući Dassault Rafale iz Francuske i Eurofighter Tiphoon u Velikoj Britaniji.

Više evropskih zemalja obećalo je da će značajno povećati svoje troškove odbrane usred tekuće ruske vojne kampanje u Ukrajini. Moskva je napala svog suseda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev kaže da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da planira da silom povrati dve republike.