Ukrajina: Zabrana ruskim alpinistima na Himalaje

Ukrajina: Zabrana ruskim alpinistima na Himalaje

Zahtev Kijeva je ignorisan, a Nepal je rekao da su njegove planine „globalna imovina“.

Nepalski turistički zvaničnik rekao je u utorak da njegova zemlja neće sprečiti ruske penjače da se penju na vrhove Himalaja. Ranije je Ukrajina zatražila od Nepala da zabrani ulazak u zemlju ruskim planinarskim timovima „do kraja ruske invazije“.

„Do sada nije bilo promene u našoj politici“, rekao je za BBC Taranat Adhikari, direktor nepalskog odeljenja za turizam. „Smatramo da su naše planine globalna imovina i građanima svake zemlje koji su voljni da ih posete radi postizanja mira treba da bude dozvoljeno da to učine – sve dok to rade u okviru naših zakonskih odredbi“, dodao je on.

U pismu nepalskoj vladi prošle nedelje, ambasada Ukrajine u Indiji i Nepalu u Nju Delhiju navela je da je ruskim sportistima već zabranjen pristup Međunarodnom olimpijskom komitetu i „mnogim drugim“ svetskim sportskim organizacijama.

„Uzimajući u obzir gore navedeno, od uvažene nepalske strane se ljubazno traži da zabrani ruske planinarske timove do kraja [ruske] invazije na Ukrajinu“, navodi se u pismu, pri čemu je u originalnoj kopiji naziv svake uključene zemlje ispisan velikim slovima osim Rusije.

Vijorenje ruske zastave iznad nepalskih planina, zaključuje se u pismu, predstavlja „stvar duboke moralne zabrinutosti“.

Međutim, pored Adhikarijeve objave, zvaničnici nepalske ambasade u Nju Delhiju rekli su za Bi-Bi-Si da „nisu dobili nikakvu komunikaciju“ u vezi sa zahtevom Ukrajine.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, devet ruskih penjača je već dobilo dozvole za penjanje u Nepalu ove prolećne sezone. Jednom je dozvoljeno da se popne na Anapurnu I (8.091 metar), dok je osam drugih očišćeno do vrhova ispod 6.500 metara.

„Mi smo profesionalni operateri i služimo našim klijentima bez obzira na njihovu nacionalnost“, rekao je za BBC Udruženje operatera ekspedicija predsednika Nepala Dambara Parajulija.

Pored sportskih zabrana, Rusi su nedavno videli da su njihove prodavnice i restorani vandalizovani u više zapadnih gradova, njihova imovina zaplenjena u Velikoj Britaniji, a njihovi sunarodnici proterani iz sveta klasične muzike i visoke kulture.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je prošle nedelje zapadne elite da „pokušavaju da ukinu celu našu hiljadugodišnju zemlju, naš narod“. Ranije ovog meseca, rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da primećuje „nivo rusofobije bez presedana“ i da će „odgovorni biti privedeni odgovornosti u skladu sa važećim zakonom“.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije.

Protokol uz posredovanje Nemačke i Francuske bio je dizajniran da reguliše status tih regiona unutar ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Kijev kaže da je ruska ofanziva bila ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom ponovo zauzme Donbas.