Ukrajinska delegacija će bojkotovati PS OEBS

Ukrajinska delegacija će bojkotovati PS OEBS

Stalna delegacija Vrhovne rade Ukrajine u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a bojkotovaće rad organizacije nakon što stalni komitet nije promenio pravila o proterivanju Rusije, izvestila je članica delegacije Jevgenija Kravčuk (frakcija Sluga naroda), piše „Evropska istina“.

„Stalni komitet Parlamentarne skupštine OEBS-a danas nije promenio svoja pravila kako bi proterao rusku delegaciju.

„Od danas mi, ukrajinska delegacija, bojkotujemo rad PS OEBS-a dok ova međunarodna organizacija ne bude u stanju da formira svoj stav o učešću Rusa – propagandista i predstavnika terorističke države, zločinačke države“, napisala je Kravčuk na svom Fejsbuku.

U znak protesta, predstavnici Estonije i Litvanije, zajedno sa ukrajinskim delegatima, napustili su sastanak stalnog komiteta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritikovao je OEBS zbog nedovoljnog učešća u naporima da se Rusija primora da okonča rat protiv Ukrajine. Zelenski je napomenuo da nakon 9 meseci neprekidnih zločina Rusija ostaje jedan od članova Parlamentarne skupštine organizacije.

Poljska, koja predsedava OEBS-om, odbila je vize ruskoj delegaciji, koja je trebalo da ode u Varšavu na jesenje zasedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a 24-26. novembra.