Turska uskraćuje novoizabranom prokurdskom gradonačelniku pravo da obavlja funkciju na istoku zemlje

Turska uskraćuje novoizabranom prokurdskom gradonačelniku pravo da obavlja funkciju na istoku zemlje

Turske izborne vlasti u utorak su uskratile novoizabranom gradonačelniku iz prokurdske političke stranke pravo da obavlja funkciju u jednom istočnom gradu i zamenile ga njegovim drugoplasiranim u trci — kandidatom predsednika Redžepa Vladajuća partija Tajipa Erdogana.

Lokalne ankete u nedelju bile su udarac za Erdogana i njegovu Islamski orijentisanu Partiju pravde i razvoja nakon njihovih pobeda prošle godine na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Glavna opoziciona stranka zadržala je svoje vlasništvo nad Istanbulom i glavnim gradom Ankarom i ostvarila ogromne dobitke na drugim mestima, dok je prokurdska Partija jednakosti i demokratije, ili DEM, pobedila u nekoliko opština u pretežno kurdskim regionima Turske uprkos godinama represije i hiljadama političkih uhapšeni aktivisti.

Odluka o oduzimanju mandata Abdulahu Zejdanu iz DEM-a, nakon što je pobedio u istočnom gradu Vanu, izazvala je u utorak osudu i ulične proteste. Policija je upotrebila vodeni top i suzavac da rastera demonstracije u Vanu. DEM je saopštio da će tražiti žalbu na odluku.

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija levog centra, ili CHP, takođe je osudila ovaj potez i poslala delegaciju stranke u Van u znak podrške Zejdanu.

Ukidajući njegov mandat, izborna vlast se pozvala na sudsku odluku u poslednjem trenutku kojom je poništena rana sudska odluka u kojoj se navodi da bi političar, koji je proveo vreme u zatvoru, mogao da se kandiduje.

Zejdan je osvojio 55 odsto glasova u Vanu na nedeljnom glasanju. Drugoplasirani kandidat, Abdulah Arvas iz Erdoganove Partije pravde i razvoja, osvojio je 27%.

Pored Vana, DEM je osvojio opštine u devet provincija na jugoistoku Turske, naseljenom uglavnom Kurdima.

Tokom proteklih godina, Erdoganova vlada je smenila sa dužnosti izabrane prokurdske gradonačelnike zbog navodnih veza sa kurdskim militantima i zamenila ih poverenicima koje je imenovala država.