Otvoren drugi privremeni kanal nakon urušavanja mosta u Baltimoru

Otvoren drugi privremeni kanal nakon urušavanja mosta u Baltimoru

U utorak su posade otvorile drugi privremeni kanal nakon urušavanja mosta Fransisa Skota Kija u Baltimoru pre nedelju dana, omogućavajući ograničenom broju plovila da zaobiđu olupinu koja blokira glavni brodski kanal.

Zvaničnici su na konferenciji za novinare u utorak popodne najavili da su u toku radovi na otvaranju trećeg kanala kako bi se omogućilo prolazak većim brodovima kroz usko grlo. Kanali su otvoreni prvenstveno za plovila koja učestvuju u operacijama čišćenja, zajedno s nekim baržama i tegljačima zaglavljenim u luci Baltimor.

Tegljač koji je gurao baržu s gorivom bio je prvi brod koji je koristio alternativni kanal kasno u ponedeljak, snabdevajući avionsko gorivo vazduhoplovnoj bazi Dover u Delaveru.

Iako je ekonomska šteta već evidentna, sa brojnim brodovima zaglavljenim u luci, glavni prioritet ostaje izvlačenje tela preostalih članova ekipe za izgradnju puta koji su verovatno zarobljeni pod vodom u olupini, rekao je guverner Ves Mur.

Ranije u utorak, posetio je centar koji je Uprava za mala preduzeća otvorila kako bi pomogla kompanijama koje trpe gubitke zbog kolapsa mosta. Američki senator Ben Kardin istakao je neposredne ekonomske posledice kolapsa za kamiondžije i mala preduzeća.

Podnošenje sudskih zahteva za ograničenje pravne odgovornosti za kompanije Sinergi Marine Group i Grace Ocean Private Ltd., vlasnike teretnog broda Dali koji je udario u most, deo je procesa koji bi mogao da uključi velike troškove popravke i spasavanja.

Dok ekonomska budućnost oko urušavanja mosta ostaje neizvesna, lokalni poslovni vlasnici kao što je Aleks Del Sordo razmatraju opcije za finansijsku podršku u suočavanju s izazovima koji dolaze.