ajvanski predsednik odlazi u posetu poslednjem afričkom savezniku Esvatiniju

ajvanski predsednik odlazi u posetu poslednjem afričkom savezniku Esvatiniju

Tajvanski predsednik Cai Ing-ven započela je u utorak četvorodnevno putovanje u Esvatini, jednom od 13 preostalih saveznika ostrva.

Cai, koja joj služi kao predsednica prošle godine, posećuje zemlju sa 1,1 milion ljudi u južnoj Africi kako bi „proslavila prijateljstvo između dve zemlje“, rekla je ona dok je odlazila sa Tajvana.

Otkako je Cai preuzela dužnost 2016. godine, Kina je počela da vrši pritisak na zemlje koje imaju diplomatske odnose sa Tajvanom da prebace svoje formalno priznanje sa Tajvana na Kinu. Peking je uspešno ulovio 9 zemalja, ostavljajući Tajvan sa samo 13 zemalja koje su priznale njegovu državnost.

Najnoviji diplomatski gubitak Tajvana bio je Hondura, koja je u martu zamenila priznanje Pekingu.

Tajvan je ostrvo pod vlastitom vlasti na koje polaže pravo Kina. Dve strane su u sukobu od 1949. godine kada je Komunistička partija pobedila u građanskom ratu protiv nacionalista. Nacionalisti su pobegli na Tajvan i uspostavili vladu na ostrvu.

Kina danas traži od svojih saveznika da pristanu na princip jedne Kine, koji tvrdi da je Tajvan deo Narodne Republike Kine.

Cai pripada političkoj stranci koja navodi da je Tajvan već nezavisan.

„Diplomatija je akumulacija korak po korak. Koraci Tajvana na svet ne samo da se neće zaustaviti“, rekla je ona. „Nastavićemo dalje odlučnije, sa samopouzdanjem, kako bismo dozvolili svetu da vidi stabilnu i dobru moć Tajvana.

Cai je takođe u pratnji gradonačelnika lučkog grada Kaosjung na jugu Tajvana.

Esvatini je apsolutna monarhija, a većina stanovništva zemlje živi ispod granice siromaštva. Potresli su ga prodemokratski protesti 2021. godine, ali su ti protesti, prema izveštajima, nasilno ugušeni.