Britanski premijer pod pritiskom da se izvini zbog komentara o trans osobama

Britanski premijer pod pritiskom da se izvini zbog komentara o trans osobama

Britanski premijer Riši Sunak suočio se sa sve većim pritiskom da se izvini zbog svoje nedavne primedbe o transrodnim osobama, posebno nakon što je majka ubijenog transrodnog tinejdžera bila prisutna u parlamentu tokom jedne rasprave.

Tokom nedeljnog ispitivanja u Donjem domu, Sunak je pokušao da ismeje stav lidera Laburističke partije o definiciji žene, što je izazvalo negativne reakcije.

U odgovoru na pitanje Keira Starmera, Sunak je naveo niz pitanja i završio dosetkom o Starmerovom stavu o „definisanju žene“, što je izazvalo bes Starmera i njegove pristalice.

Starmer je istakao neprikladnost Sunakovih komentara, posebno zbog prisustva majke ubijenog transrodnog tinejdžera u parlamentu. Sunak nije pružio izvinjenje, iako je kasnije priznao prisustvo majke.

Izjave su naišle na široku osudu, a grupa Stounvol koja se zalaže za prava LGBTK+ osoba pozvala je Sunaka da se izvini zbog jeftine upotrebe trans osoba kao „punchline“.

Ovo je podiglo pitanje nivoa debate pred opšte izbore kasnije ove godine, s obzirom na to da se Sunak nalazi pod pritiskom unutar svoje Konzervativne stranke da se bavi temama kulturnog rata kako bi stvorio linije podele u javnoj debati.