Sudbina drugog referenduma o nezavisnosti Škotske biće odlučena u oktobru

Sudbina drugog referenduma o nezavisnosti Škotske biće odlučena u oktobru

Vrhovni sud Velike Britanije saopštio je u četvrtak da će razmatrati pitanje održavanja drugog referenduma o nezavisnosti Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva 11. i 12. oktobra 2022. godine, prenosi „Evropska istina“.

U junu je prva ministarka Škotske Nikola Sterdžon najavila nameru da 19. oktobra 2023. održi drugi referendum o izlasku te zemlje iz Ujedinjenog Kraljevstva.

U to vreme, Sturgeon je rekla da je zatražila od glavnog advokata Škotske da se obrati Vrhovnom sudu Velike Britanije za raspisivanje savetodavnog referenduma.

Prvi ministar Škotske i ujedno lider najveće partije u zemlji – Škotske nacionalne partije – kaže da je nakon izlaska Velike Britanije iz EU i pandemije korona virusa vreme da se preispitaju rezultati referenduma 2014. .

Tada se, podsetimo, 55 odsto Škota izjasnilo protiv izlaska zemlje iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ali u isto vreme, na referendumu 2016. većina se protivila izlasku iz EU.

Vlada Velike Britanije saopštila je da neće dozvoliti još jedan referendum, navodeći rezultate iz 2014. i tvrdeći da glasanje bez odobrenja Londona ne bi bilo pravno obavezujuće.

Čak i ako se referendum održi kako je predloženo, samo većinsko glasanje neće učiniti Škotsku nezavisnom od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Sama Stardžon je rekla da da bi Škotska stekla nezavisnost, škotski i britanski parlament moraju doneti odgovarajuće zakone.