Stoltenberg upozorava Rusiju na „nuklearnu“ retoriku

Stoltenberg upozorava Rusiju na „nuklearnu“ retoriku

Nuklearni rat se ne može dobiti i Rusija to mora vrlo jasno da shvati dok njeni lideri sve više pribegavaju opasnoj „nuklearnoj“ retorici, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji se obratio na sastanku Grupe progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Svaka upotreba nuklearnog oružja je apsolutno neprihvatljiva, ona će potpuno promeniti prirodu sukoba, a Rusija mora da zna da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne sme voditi“, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar je rekao da se ne radi o pretpostavci da će Rusija trenutno vrlo verovatno koristiti nuklearno oružje. Istovremeno, on je naglasio da je sama retorika koja iznova dolazi iz Rusije, uključujući predsednika Vladimira Putina, nešto što NATO mora da shvati ozbiljno. I zato prenosimo jasnu poruku da će to imati teške posledice po Rusiju“, naglasio je Stoltenberg.

Kako je ranije saopšteno, predsednik Ruske Federacije je 21. septembra proglasio „delimičnu mobilizaciju“ i održavanje lažnih „referenduma“ u privremeno okupiranim oblastima Ukrajine u vezi sa njihovim pristupanjem Ruskoj Federaciji. Istovremeno, Putin je pribegao direktnim pretnjama da će upotrebiti nuklearno oružje ako Ukrajina pokuša da oslobodi teritorije koje trenutno drže ruske trupe.

Vodeće svetske sile, uključujući zemlje članice NATO-a i EU, već su izjavile da neće dozvoliti da ih bilo ko zastrašuje i upozorile Kremlj na nuklearne ucene. Takva retorika i takvi postupci dodatno će gurnuti Rusiju van granica civilizovanih nacija i mogu dovesti do teških posledica po samu Rusiju.