Šri Lanka: Vanredno stanje uoči glasanja za novog predsednika

Šri Lanka: Vanredno stanje uoči glasanja za novog predsednika

KOLOMBO – Vršilac dužnosti predsednika Šri Lanke Ranil Vikremesinge objavio je kasno u nedelju naredbe za uvođenje vanrednog stanja u toj ostrvskoj državi koja je pogođena krizom, u pokušaju da spreči nemire uoči glasanja u parlamentu kasnije ove nedelje o izboru novi predsednik.

Opkoljeni lideri Šri Lanke uveli su vanredno stanje nekoliko puta od aprila, kada su zavladali javni protesti protiv vladinog postupanja sa sve dubljom ekonomskom krizom i stalnim nedostatkom osnovnih stvari.

„Svrsishodno je, dakle, učiniti, u interesu javne bezbednosti, zaštite javnog reda i održavanja zaliha i usluga od suštinskog značaja za život zajednice“, navodi se u obaveštenju.

Vikremesinge je proglasio vanredno stanje prošle nedelje, nakon što je predsednik Gotabaja Rajapaksa pobegao iz zemlje da bi izbegao narodni ustanak protiv svoje vlade, ali to nije zvanično obavešteno ili objavljeno u novinama.

Kasno u nedelju, Vikremesinge – koji je položio zakletvu 15. jula kao vršilac dužnosti predsednika – proglasio je novo vanredno stanje, čije konkretne zakonske odredbe vlada tek treba da objavi.

Prethodni propisi o vanrednim situacijama korišćeni su za raspoređivanje vojske za hapšenje i pritvaranje ljudi, pretres privatne imovine i suzbijanje javnih protesta.

Komercijalni glavni grad zemlje Kolombo ostao je miran u ponedeljak ujutro, sa saobraćajem i pešacima na ulicama.

Bhavani Fonseka, viši istraživač u Centru za političke alternative, rekao je da proglašavanje vanrednog stanja postaje uobičajeni odgovor vlade.

„Ovo se pokazalo neefikasnim u prošlosti“, rekao je Fonseka za Rojters.

Rajapaksa je pobegao na Maldive, a zatim u Singapur prošle nedelje nakon što je stotine hiljada antivladinih demonstranata izašlo na ulice Kolomba pre nedelju dana i zauzelo njegovu zvaničnu rezidenciju i kancelariju.

Parlament je u petak prihvatio ostavku Rajapakse i sastao se dan kasnije kako bi započeo proces izbora novog predsednika, a glasanje je zakazano za sredu.

Nacija pogođena krizom takođe je primila pošiljku goriva koja je stigla da obezbedi izvesno olakšanje usred velike nestašice.

Vikremesinge, šestostruki premijer koji se smatra saveznikom Rajapakse, jedan je od glavnih kandidata da preuzme predsedničku funkciju sa punim radnim vremenom, ali demonstranti takođe žele da on ode, što dovodi do mogućnosti daljih nemira ako bude izabran.

Sajith Premadasa, lider glavne opozicione stranke Samagi Jana Balavegaia (SJB), je još jedan vodeći kandidat, zajedno sa Dulasom Alahaperumom, višim poslanikom vladajuće stranke koji je bio ministar masovnih medija i portparol vlade.