S&P smanjuje rejting Rusije na „CC“ zbog rizika neplaćanja duga

S&P smanjuje rejting Rusije na „CC“ zbog rizika neplaćanja duga

S&P je u četvrtak snizio rejting Rusije na „CC“ sa „CCC-“, pošto je zemlja prijavila poteškoće u otplati duga po svojim evroobveznicama denominiranim u dolarima iz 2023. i 2043. godine.

Ruski problemi sa plaćanjem potiču od međunarodnih sankcija zbog invazije Moskve na Ukrajinu, saopštila je agencija za rejting. Sankcije su smanjile raspoložive devizne rezerve zemlje i ograničile njen pristup globalnom finansijskom sistemu.

„Iako nam javne izjave ruskog ministarstva finansija sugerišu da vlada trenutno i dalje pokušava da prebaci isplatu vlasnicima obveznica, mislimo da bi otplate duga po ruskim evroobveznicama koje dospevaju u narednih nekoliko nedelja mogle da se suoče sa sličnim tehničkim poteškoćama“, saopštila je agencija.

Međunarodne agencije Fitch i Moodi’s takođe su navele zabrinutost oko sposobnosti Rusije da ispuni svoje dužničke obaveze kada je ranije u martu snizila rejting zemlje za nekoliko stepeni.

Fič je u utorak saopštio da će rejting Rusije biti dodatno snižen na „ograničeno neizvršenje obaveza“ ako se isplate kupona ne izvrše u američkim dolarima, u skladu sa prvobitnim uslovima, do kraja grejs perioda od 30 dana.

Ruske obveznice lebde na veoma teškim nivoima u veoma nelikvidnoj trgovini, pri čemu se većina emisija trguje manje od nekoliko puta dnevno, prema podacima Refinitiva.

Uz dužničke probleme Moskve, izuzeće koje trenutno dozvoljava američkim građanima ili rezidentima da primaju ruski dug i isplate kapitala prestaće 25. maja.

Nakon roka za izuzeće od sankcija i do kraja godine, Rusija treba da plati skoro 2 milijarde dolara više na svoje spoljne državne obveznice.

Neki kreditori su primili isplatu, u dolarima, kupona ruskih obveznica koji su dospeli ove nedelje, rekla su Rojtersu u četvrtak dva izvora sa tržišta. Neki drugi poverioci rekli su da tek treba da dobiju svoja sredstva, ali su bili optimisti da su na putu, navodi se u izveštaju.