Šmihal i Borel razgovaraju o daljim koracima za integraciju Ukrajine u EU

Šmihal i Borel razgovaraju o daljim koracima za integraciju Ukrajine u EU

Ukrajinski premijer Denis Šmihal i visoki predstavnik EU Žozep Borel razgovarali su o daljim koracima u cilju integracije Ukrajine u EU, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinske vlade, prenosi Ukrinform.

„Zahvalni smo na odluci Evropskog saveta da Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo u EU i, pre svega, na rukovodstvu Evropske komisije i vašoj ličnoj podršci u ovom procesu. Ovo je značajna odluka i za Ukrajinu. i EU jer naši odnosi prelaze sa politike susedstva na politiku proširenja. To nam otvara niz novih mogućnosti“, rekao je Šmihal.

On je naglasio da će Ukrajina ići po ubrzanoj proceduri u približavanju ukrajinskog zakonodavstva zakonodavstvu EU.

Tokom video poziva, Šmihal je takođe izrazio spremnost Ukrajine da krene napred kako bi osigurala integraciju u unutrašnje tržište EU. Država posebno računa na zaključivanje Sporazuma o ocenjivanju usaglašenosti i prihvatljivosti industrijske robe (ACAA), pridruživanju NCTS sistemu, jedinstvenoj zoni rominga i jedinstvenoj zoni plaćanja u evrima (SEPA).

Šmihal je zahvalio Evropskoj uniji na odluci da pruži makrofinansijsku pomoć u ukupnom iznosu od 9 milijardi evra za finansiranje budžetskog deficita, kao i na dugoročnom planu rekonstrukcije zemlje. On je istakao da bi najveći deo sredstava za obnovu Ukrajine trebalo da čini zaplenjena ruska imovina, pa je pozvao ukrajinske partnere da razviju relevantno nacionalno zakonodavstvo.

Šmihal i Borel su razgovarali i o jačanju saradnje u energetskom sektoru, pomoći u deminiranju ukrajinskih teritorija i uključivanju ukrajinskog dela reke Dunav u Transevropsku transportnu mrežu (TEN-T).