Severna Makedonija odobrila predlog EU za početak pregovora o pridruživanju

Severna Makedonija odobrila predlog EU za početak pregovora o pridruživanju

Poslanici Severne Makedonije odobrili su predlog za pomoć u rešavanju dugogodišnjeg spora sa susednom Bugarskom oko istorije i jezika koji otvara put za pregovore o pristupanju EU, što je potez koji unapređuje širenje EU na Zapadnom Balkanu.

EU je pojačala napore da ubedi zemlje regiona da ostave po strani duge istorijske sporove i prošire blok u trenutku kada je rat u Ukrajini podigao hitnost da se završi proširenje i uguše sve veći ruski uticaj.

Vlada Severne Makedonije prihvatila je francuske predloge nakon što su oni izmenjeni kako bi se garantovalo da će makedonski biti priznati jezik u EU i da bilateralna pitanja sa Bugarskom više neće biti faktor u pristupnim pregovorima. Usvojen je u 120-članom parlamentu zemlje sa 68 glasova uprkos napuštanju opozicije, koja je rekla da se plaši „bugarizacije“ zemlje.

„Čestitam i veliko hvala poslanicima koji su danas pokazali demokratski kapacitet, podržali zaključke evropskog predloga i glasali za evropsku budućnost zemlje“, napisao je premijer Dimitar Kovačevski na Fejsbuku u subotu.

„Nema većeg patriotizma od podrške prosperitetu zemlje . . . Konačno će makedonski jezik odjeknuti širom Evrope. Ovako se voli država, mudrim i državničkim odlukama!“

Albanija je povezana sa Severnom Makedonijom u sopstvenom nastojanju za članstvo u EU, tako da bi napredak u planu pristupanja Skoplja takođe otključao kandidaturu Tirane za EU, sa potencijalnim širim uticajem na širenje na čitav zapadni Balkan, kažu stručnjaci.

„Čestitam Severnoj Makedoniji na glasanju koje sada otvara put za brzo otvaranje pristupnih pregovora“, napisala je predsednica Evropske komisije Ursula vin der Lajen na Tviteru. „Bila je to istorijska prilika. I zgrabio si ga. Veliki korak na vašem putu ka evropskoj budućnosti. Tvoja budućnost.“

Severna Makedonija je proglašena kandidatom za članstvo u EU pre skoro 20 godina. Rešila je nesuglasice sa Grčkom u Prespanskom sporazumu, pridružila se NATO-u, da bi ga Bugarska blokirala.

Napetost između Bugarske i Severne Makedonije proističe iz sporova oko tumačenja istorije i drugih izraza nacionalnog identiteta u bivšoj jugoslovenskoj republici.

Liberalna vlada bugarskog premijera Kirila Petkova odobrila je francuske predloge prošlog meseca neposredno pre nego što je zbačena izglasavanjem nepoverenja, prepustivši to samo Skoplju.

Opoziciona nacionalistička partija VMRO Severne Makedonije saopštila je da će nastaviti da se bori protiv sporazuma.

Pregovorima o članstvu je dat novi podsticaj željom da se ojača prisustvo EU na Balkanu i obezbedi bedem protiv većeg ruskog uticaja.

Albanija, godinama zaslužna za bilateralne sporove, pozdravila je glasanje u Severnoj Makedoniji.

„Konačno“, napisao je albanski premijer Edi Rama na Fejsbuku. „Pregovori o članstvu Albanije u Evropskoj uniji nemaju prepreka . . . Albanski apsurdni talac je gotov.”

Albanska delegacija će otputovati u Brisel u ponedeljak, rekao je on.