Estonija osuđuje ponašanje Mađarske prema Ukrajini

Estonija osuđuje ponašanje Mađarske prema Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu osudio je ponašanje Mađarske koja je uvela zabranu izdvajanja 18 milijardi evra finansijske pomoći Evropske unije Ukrajini, piše „Evropska istina”.

Ove nedelje održan je sastanak ministara finansija zemalja Evropske unije na kome zbog protivljenja Mađarske nije bilo moguće doneti odluku o davanju Ukrajini kredita od 18 milijardi evra. Mađarska je postala jedina zemlja EU koja nije podržala ovu odluku.

„Situacija je žalosna. Jasno je da moramo da pronađemo rešenje na principu konsenzusa. U bliskoj budućnosti moramo da donesemo i odluku o devetom paketu sankcija [Rusiji] i produženju roka. postojeće sankcije“, rekao je Reinsalu. Za ove odluke potrebna je i saglasnost svih zemalja EU.

Činjenica da je Mađarska blokirala dodelu 18 milijardi evra Ukrajini je u vezi sa tekućim sporom u EU oko uskraćivanja novca iz fondova EU Mađarskoj, pošto, prema oceni Evropske komisije, Budimpešta krši principe vladavine prava. . Reč je o 7,5 milijardi evra subvencija iz kohezionog fonda, kao i 5,8 milijardi evra iz fonda za ekonomski oporavak stvorenog nakon pandemije Covid-19. Konačna odluka o dodeli sredstava ostaje na zemljama EU.

To što Mađarska još nije ratifikovala pristupanje Finske i Švedske NATO-u, smatra Reinsalu, može biti povezana i sa predlogom Evropske komisije da se Mađarskoj zamrzne subvencije.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Estonije, u jednom trenutku će biti postignut dogovor sa Mađarskom: „Mislim da će oni dati saglasnost [na ulazak Finske i Švedske u NATO]. Nadam se da će biti doneta neka odluka o pitanje podrške Ukrajini“.

Prema Reinsaluu, u bliskoj budućnosti je planirano nekoliko sastanaka ministara zemalja EU, ali će se o pitanjima koja se tiču Mađarske očigledno odlučivati na samitu šefova država i vlada, koji će se održati u Briselu 15-16. decembra.

„U utorak je na sastanku ministara finansija trebalo da se razgovara o predlogu Evropske komisije o zamrzavanju subvencija za Mađarsku, ali je i on odložen. Danas će biti sastanak ministara pravde EU, u ponedeljak će se sastati ministri spoljnih poslova, u utorak održaće se sastanak Saveta EU o opštim pitanjima, nakon čega će se održati samit šefova vlada Evropske unije.Mislim da će predlog zamrzavanja subvencija za Mađarsku biti razmatran najranije na samitu šefovi vlada, – rekao je Reinsalou.

„Nadam se da će na samitu biti moguće ubediti Mađarsku da donese odluku i da pitanje izdvajanja 18 milijardi evra Ukrajini neće ostati da visi u vazduhu“, dodao je on.

U Evropskoj komisiji su uvereni da će uspeti da nađu način da uklone mađarski veto na odluku da se Ukrajini dodeli 18 milijardi evra makrofinansijske pomoći sledeće godine.