SAD imaju arktičke vojne planove vredne više milijardi dolara

SAD imaju arktičke vojne planove vredne više milijardi dolara

SAD planiraju da ulože milijarde u odbranu Arktika, uključujući modernizaciju svoje vazdušne baze Tule na Grenlandu, objavio je u ponedeljak danski list Berlingske, pozivajući se na američki vojni izveštaj. Ni Danska ni Grenland nisu obavešteni o planovima, tvrdi se.

Prema pisanju lista, Vašington je dao zeleno svetlo za „značajne investicije“ u svoju najseverniju ispostavu usred, kako je rekao, „sve agresivnijeg“ ponašanja Rusije. Pozivajući se na saopštenje američkog ratnog vazduhoplovstva, Berlingske je napisao da će novac otići za nadogradnju zastarele infrastrukture u Tuleu. Nisu dati nikakvi dalji detalji o ovom pitanju, a američka ambasada u Kopenhagenu je navodno odbila da precizira.

Planovi su, tvrdi Berlingske, bili iznenađenje za danski parlament i vladu Grenlanda, jer bi SAD trebalo da se „konsultuju i informišu” o bilo kakvim značajnim promenama u svojim vojnim operacijama na Grenlandu, autonomnoj teritoriji Danske.

„Ovo je naša zemlja, pa želimo da znamo kada se nešto dešava“, rekao je Pipaluk Linge Rasmusen, predsednik spoljnopolitičkog odbora i odbora za bezbednost u parlamentu Grenlanda.

Vest stiže ubrzo nakon što su američka mornarica i marinski korpus objavili da će sprovoditi više operacija na Arktiku.

Ranije ovog meseca, komandant američke severne komande i severnoameričkog vazduhoplovstva, general vazduhoplovnih snaga Glen D. VanHerck, rekao je da s obzirom na sve veću aktivnost Rusije i Kine u regionu, Arktik sada igra centralnu ulogu u američkom odvraćanju strategija.

Vazdušna baza Tule nalazi se oko 750 milja (1207 km) severno od Arktičkog kruga i 946 milja (1522 km) od Severnog pola na najvećem ostrvu na svetu. Prvobitno je osnovan da zaštiti danske kolonije na Grenlandu od Nemačke tokom Drugog svetskog rata. Poslednjih godina se uglavnom koristi kao napredni sistem upozorenja za otkrivanje i praćenje balističkih projektila.