Ruski esport tim zabranjen zbog ‘Z’

Ruski esport tim zabranjen zbog ‘Z’

Valve Corporation, američki programer i izdavač igara i vlasnik popularne platforme za distribuciju igara Steam i Dota franšize, diskvalifikovao je ruski Esports tim sa regionalnog Dota 2 turnira, nakon što je jedan od njegovih igrača navodno nacrtao simbol koji se često povezuje sa Ruska vojna akcija u Ukrajini tokom jedne od utakmica. Ruski esport klub Virtus.Pro je tada prekinuo sve veze sa tim igračem.

Incident se dogodio u petak tokom istočnoevropskog Dota 2 šampionata, gde su se Esports timovi takmičili za mesto na predstojećem ESL One Stockholm 2022 Major.

Ruski Virtus.Pro Dota 2 kvintet, takođe poznat kao ‘Autsajderi’, igrao je meč protiv drugog tima – Mind Games – koji su činili ruski, beloruski i ukrajinski igrači, kada je igrač Virtus.Pro, Ivan ‘Pure’ Moskalenko, remizirao simbol ‘Z’ na mini-mapi tokom kratke pauze.

Simbol ‘Z’ se u Rusiji obično povezuje sa tekućom vojnom akcijom u Ukrajini jer su neke od trupa koje su učestvovale u operaciji viđene kako njime obeležavaju svoju tešku opremu i vozila. Takođe se smatra da je to znak podrške operaciji Moskve i ruskim trupama koje se bore u Ukrajini.

Iako kratak, incident je odmah privukao pažnju nekih članova istočnoevropske zajednice Dota 2, posebno iz Ukrajine. Ukrajinski komentator Dota 2 Vitalij „v1lat“ Voločaj pozvao je na Tviteru na „neograničeno“ zabranu ruskih igrača.

Valve i „Beiond The Summit“ (BTS), kompanije koje su koorganizatore turnira, pokrenule su istragu o incidentu i kasnije u petak odlučile da diskvalifikovaju ceo ruski tim. Svi njihovi predstojeći mečevi bi bili proglašeni oduzetim, a njihovi takmičari bi dobili izgubljene pobede, objavio je BTS u tvitu.

Klub Virtus.Pro takođe je u subotu saopštio da je pokrenuo internu istragu o slučaju. Dodalo se da je „odmah kontaktiralo“ Valve nakon incidenta.

„Šokirani smo ozbiljnošću kazne koju primenjuje Valve“, saopštio je klub, dodajući da je zabrana celom timu da učestvuje na turniru zbog toga što jedan igrač crta nešto na mini-mapi predstavlja korak bez presedana.

Klub je takođe saopštio da se dosledno protivio govoru mržnje i podsticanju mržnje unutar Esports zajednice i stoga je otkazao ugovor sa Moskalenkom zbog „akcija nedostojnih profesionalnog igrača koje su dovele do diskvalifikacije tima… i nanele ozbiljnu štetu klubu odnosi sa zajednicom esporta.” Sada, klupski Dota 2 tim ima samo četiri igrača, prema njegovoj veb stranici.

Ranije se i sam Moskalenko izvinio zbog incidenta, rekavši da je simbol nacrtao „nenamerno“ i da nikada nije nameravao da „nekoga povredi“.

Ruski esport timovi su u više navrata pobeđivali na raznim međunarodnim esport turnirima, uključujući i Dota 2. Godine 2021, još jedan ruski kvintet pod nazivom Team Spirit krunisan je kao pobednik Dota 2 The International eSports turnira, osvojivši neverovatnu nagradu od 18,2 miliona dolara.

Virtus.Pro se može pohvaliti osvajanjem pet Dota 2 Majora, uključujući ESL One Hamburg, ESL One Katovice, The Bucharest Major, ESL One Birmingham i The Kuala Lumpur Major.

Industrija igara je takođe pogođena tekućom ruskom vojnom akcijom u Ukrajini. Mnoge velike zapadne kompanije za igre obustavile su prodaju svojih igara u Rusiji i Belorusiji nakon što je Moskva pokrenula svoju operaciju. Spisak kompanija koje su preduzele ovaj korak uključuje Microsoft, Nintendo, Soni, CD Projekt Red kao i Ubisoft, EA i Take-Tvo.