Ruska olimpijska skijaška zvezda deli fotografiju sa Putinom i poruku „mira“

Ruska olimpijska skijaška zvezda deli fotografiju sa Putinom i poruku „mira“

Osvajač bronzane olimpijske medalje napravio je svoju fotografiju pored ruskog predsednika.

Bivši svetski šampion i osvajač bronzane medalje na Zimskim olimpijskim igrama 2014. Ilija Černousov podelio je svoju fotografiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, zajedno sa porukom u kojoj se pominje napad na Ukrajinu.

Zvezda skijaškog trčanja Černousov objavio je snimak na kome se vidi kako se smeje dok stoji pored Putina u odelu, na Instagramu.

„Za sport“, napisao je 35-godišnjak na platformi, na kojoj ima skoro 10.000 pratilaca. „Za mir“.

Nije jasno kada je fotografija snimljena, iako slika pripisana zvaničnom sajtu Kremlja, datirana dan nakon što su igre u Sočiju završene pre osam godina, prikazuje Černousova da se sastaje sa Putinom u zvaničnijem svojstvu.

Černousov je na tim Igrama bio treći u masovnom startu na 50 km, a završio je peti u skiatlonu na 30 km – trci u kojoj je osvojio bronzu na Svetskom prvenstvu u Oslu 2011.

Atletičarka rođena u Novosibirsku prvi put se takmičila 2011. godine i nije se takmičila od 2016. godine.

U junu 2014, Černousov se oženio švajcarskom biatlonkinjom Selinom Gasparin, koja je osvojila srebro u Sočiju i učestvovala na svojim četvrtim uzastopnim Igrama na izdanju u Pekingu u februaru.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) saopštila je u maju 2020. da je Černousov promenio sportsko državljanstvo i da će predstavljati Švajcarsku, navodi Tass.

„Švajcarska skijaška federacija nije bila umešana u promenu nacionalnosti Ilje Černousova od strane FIS-a“, navodi se tada u saopštenju te organizacije.

„Još mu nije dozvoljeno da krene u Švajcarsku jer još nema švajcarsko državljanstvo. Procedura naturalizacije počinje ovog leta.

Predsednica Ruske federacije skijaškog trčanja Jelena Vjalbe rekla je da ta federacija „nema ništa protiv“ odluke Černousova.

Vjalbe je navodno dodao da će Černousov biti kvalifikovan za švajcarski tim na Zimskim olimpijskim igrama 2022.