Rusija i Ukrajina imaju najveću razmenu zarobljenika

Rusija i Ukrajina imaju najveću razmenu zarobljenika

Rusija i Ukrajina održale su u sredu novu razmenu ratnih zarobljenika. Razmjena je postala najveća razmjena od početka tekućeg sukoba, pri čemu je svaka strana predala 144 zarobljenika.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba prva je objavila razmenu, objavivši fotografije razmene.

Grupa je uključivala 43 borca ozloglašenog puka Azov, navela je ukrajinska vojna obaveštajna služba. Stotine boraca neonacističke jedinice završilo je u ruskom pritvoru nakon što su se predali u čeličani Azovstal u gradu Mariupolju.

Dok je Moskva do sada ćutala o razmeni, razmenu je potvrdio šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin. „Danas se 144 borca Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije, zarobljenih od strane neprijatelja, vraćamo kući“, napisao je Pušilin u objavi na društvenim mrežama.

„Kijevu smo dali isti broj zarobljenika iz oružanih snaga Ukrajine, od kojih je većina ranjena. Nekoliko njih su pripadnici nacionalističkih bataljona, stanje im je užasno: rane su teške, sa amputacijom udova i drugim komplikacijama“, dodao je on.

I Rusija i Ukrajina tvrde da su zarobile na desetine svojih vojnika otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu kampanju u susednoj zemlji krajem februara. Početkom juna, Moskva je saopštila da drži blizu 6.500 ukrajinskih boraca u pritvoru. Ukrajinski zvaničnici su ranije izvestili da je bilo 11 rundi razmene, sa desetinama zatvorenika.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.