Republikanci zakazuju prvu predsedničku debatu za 23. avgust, nema garancije da će Tramp prisustvovati

Republikanci zakazuju prvu predsedničku debatu za 23. avgust, nema garancije da će Tramp prisustvovati

Prva republikanska predsednička debata 2024. biće održana 23. avgusta, saopštio je u petak Republički nacionalni komitet, a druga debata sledeće noći ako bude potrebna, preneo je AP.

RNC je takođe detaljno naveo kriterijume koji će se koristiti da bi se kandidati kvalifikovali za fazu debate, uključujući obećanje da će podržati eventualnog republikanskog predsedničkog kandidata. Taj uslov bi mogao da odvrati neke kandidate od bine, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji se nije obavezao da će podržati kandidata ako ne izađe iz predizbornih izbora. Tramp je takođe postavio pitanje zašto bi učestvovao s obzirom na to da ima vodeću prednost u predizbornim anketama GOP.

Debata će se održati u Milvokiju u Viskonsinu, koji će takođe biti mesto održavanja konvencije stranke sledeće godine. To je znak važnosti države na bojnom polju, koja će verovatno biti ključna za ponovnu predsedničku pobedu 2024.

„RNC je posvećen uspostavljanju fer, neutralnog i transparentnog primarnog procesa, a postavljeni kvalifikacioni kriterijumi će našu stranku i konačnog kandidata staviti u najbolju poziciju da povrate Belu kuću u novembru 2024. godine“, rekla je predsednica RNC Rona Mekdanijel .

Lista kandidata koji će se boriti da se suoče sa predsednikom Džoom Bajdenom sledeće godine raste. Pored Trampa, na terenu su guverner Floride Ron DeSantis, bivša ambasadorka UN Niki Hejli, senator Južne Karoline Tim Skot, bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson i biznismen Vivek Ramsvami. Među ostalim kandidatima za koje se očekuje da će uskoro ući u takmičenje su bivši potpredsednik Majk Pens, bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi i guverner Severne Dakote Dag Burgum.

Faza debate može pružiti najveću publiku do sada za mnoge predsedničke nade, ali takođe može saplesti kandidate. Već su se postavljala pitanja o tome koji kandidati će učestvovati i koja pravila bi RNC nametnuo da bi učestvovao.

Tramp je do sada rekao da neće obećati da će podržati kandidata ako neko drugi dobije nominaciju, rekavši radijskom voditelju Hjuu Hjuitu: „To bi moralo da zavisi od toga ko je bio kandidat“.

Kristi, koji planira da pokrene svoju kampanju u Nju Hempširu sledeće nedelje, rekao je da nikada neće podržati Trampa kao kandidata stranke 2024, kao što je to učinio 2016. „Nema šanse“, rekao je za Akios u martu. Savetnici nisu odmah odgovorili na pitanja o tome kako će Kristi podneti obećanje, s obzirom na njegovo protivljenje Trampu.

Da bi učestvovali u debati 23. avgusta u Milvokiju, kandidati moraju da dobiju priloge za kampanju od 40.000 jedinstvenih donatora — relativno veliki broj koji ima za cilj osvajanje terena. Između ostalih kriterijuma, oni takođe moraju da dobiju najmanje 1% podrške u tri nacionalne ankete ili 1% u dve nacionalne ankete i 1% u ranim državnim anketama iz dve odvojene države. Te države su Ajova, Nju Hempšir, Nevada i Južna Karolina. Ankete moraju ispunjavati određene uslove da bi ih RNC priznao.

Kandidati takođe moraju da potpišu obećanje kojim se slažu da neće učestvovati ni u jednoj debati koja nije odobrena od strane RNC-a tokom izbornog ciklusa.

RNC je rekao da bi kriterijumi za buduće debate mogli uključivati više pragove za glasanje i prikupljanje sredstava. Budući datumi nisu određeni.